Élet-Stílus

Elkezdődött a Lufthansa sztrájkja

Egyre nagyobb méreteket ölt hétfőn a német légiközlekedés, illetve a Lufthansa légitársaság történetének eddigi legnagyobb, hajnalban kezdődött sztrájkja.

Kora délelőttig több száz Lufthansa-járatot töröltek a legnagyobb németországi repülőtereken. Egyedül a frankfurti nemzetközi repülőtéren csaknem 150 járat maradt ki, a munkabeszüntetés eddig több ezer utast érintett.

A legnagyobb német, illetve európai légitársaság szóvivője hétfőn délelőtt katasztrofális következményekről beszélt.

Elismerte, hogy hasonló méretű munkabeszüntetés még nem volt a naponta mintegy 150 ezer utast szállító Lufthansa életében. Klaus Walther ugyanakkor közölte, hogy a légitársaság vezetője jogszerűtlennek tekinti a sztrájkot, ezért azt megtámadta a frankfurti munkaügyi bíróságon. Határozat 24 órán belül várható.

A négy napra tervezett munkabeszüntetést a légitársaság pilótáit tömörítő Cockpit szakszervezet jelentette be, miután eredménytelenek voltak az anyavállalattal a bérek 6,4 százalékos emeléséről, továbbá a munkahelyek garantálásáról még az elmúlt évben kezdett tárgyalások.

A négy napra előirányzott munkabeszüntetés a Lufthansát, annak egyik leányvállalatát, a Germanwingset, továbbá a Lufthansa Cargót érinti, értesülések szerint több mint 4 ezer pilóta vesz részt benne.

Az eddigi járatkimaradások az ország legnagyobb repülőterein – így a frankfurti, a hamburgi, a kölni, a müncheni és a berlini repülőtereken – eddig mindenekelőtt a belföldi, valamint az Európán belüli járatokat érintették, de a nap folyamán a sztrájk fokozatosan terjed át a tengeren túli járatokra is.

A négy nap alatt – hacsak közben nem jön létre megállapodás – előreláthatólag több mint 3.200 bel-, illetve külföldi járat esik ki.

A légitársaság vezetése közölte, hogy hajlandó engedményekre a munkahelyek meghatározott időre szóló garantálásában, követeli ugyanakkor, hogy a Cockpit álljon el egyik legfőbb, a munkahelyek védelmét célzó követelésétől. Nevezetesen attól, hogy különösen a külföldi járatok lebonyolítását a vállalat ne adja át a rosszabbul fizetett leányvállalatoknak. Ezt azonban a szakszervezet elutasította, attól tartva, hogy a munkahelyek külföldre történő kitelepítése több száz pilóta állásába kerülhet.

A légitársaság közölte, hogy a már megvett repülőjegyeket az utasok más járatokra cserélhetik át vagy sztornírozhatják, illetve vasúti közlekedésre válthatják át. A német vasút bejelentette, hogy sűrítette járatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik