Élet-Stílus

Történelmet írt Simon Ammann

Második vancouveri, összeségében negyedik olimpiai aranyérmét nyerte szombaton egyéniben az apró termetű síugró. A nap egyik legnagyobb meglepetéséről az alpesi sízők gondoskodtak.

A svájci Simon Ammann a 2002-es Salt Lake City-i ötkarikás játékok után a vancouveri téli olimpián is duplázott, ugyanis a normálsánc után szombaton nagysáncon is fölényesen nyert. Sikerével a sportág történetében elsőként lett négyszeres olimpiai bajnok egyéniben, ugyanakkor az ötkarikás játékok legeredményesebb síugrója négy arany- és egy ezüstéremmel továbbra is a finn Matti Nykӓnen, aki viszont egyik sikerét csapatban érte el.

A 28 éves győztes diadalához kétség sem férhetett, ugyanis mindkét sorozatban ő ugrotta a legnagyobbat, sőt az első ugrásánál elért 144 méterrel egyedüliként repült 140 méter fölé. Ammann mögött ugyanúgy a lengyel Adam Malysz lett az ezüst- és az osztrák Gregor Schlierenzauer a bronzérmes, mint egy hete a normálsáncon.

Utóbbi az első sorozatban szállt röviden önmagához képest, de így is ötödik helyről várta a folytatást, melynek során javított, így megelőzte honfitársát, Andreas Koflert és a finn Matti Hautamӓkit, aki Torino ezüst- és Salt Lake City bronzérmeseként akkorát hibázott, hogy a 26. helyre zuhant vissza, miután csak 106 méterre repült másodjára. Malysz kiegyensúlyozott versenyzéssel pályafutása harmadik olimpiai ezüstérmét gyűjtötte be, s ezenkívül van egy bronzmedálja is.

GALÉRIA (Gáti András)

GALÉRIA (Gáti András)

A finn Janne Ahonen, aki a sportág élő legendájaként tulajdonképpen azért tért vissza, hogy két csapatban nyert ezüstérem után egyéniben is dobogóra állhasson olimpián, az első sorozatban “csak” 125 méterre szállt, így a 16. helyen állt, aztán másodjára már nem ugrott a sáncról.

Bombameglepetésre az osztrák Andrea Fischbacher nyerte az alpesi sízők női szuperóriás-műlesikló számát. A 24 éves győztes osztrák versenyző mostani sikerét megelőzően Világkupa-viadalon is csak egyszer diadalmaskodott, igaz két éve éppen ebben a számban bizonyult a legjobbnak, tavaly pedig bronzérmes volt a világbajnokságon.

Mögötte a szlovén Tina Maze végzett a második helyen, akinek jó szereplése szintén meglepő, ő ugyanis elsősorban óriás-műlesiklásban remekel. A szerdán lesiklásban győztes amerikai Lindsey Vonn ezúttal harmadik lett.

Amikor a legjobbak következtek, a lesiklás bronzérmese, az osztrák Elisabeth Görgl állt az élen. Vonn azonban a pálya felső szakaszán nagyon nagy tempóban haladt, 70 századnál is jelentősebb előnye volt, a lejtő alsó felén viszont lelassult, így csak 26 századdal került az élre. A kettővel utána rajtoló Fischbacher viszont végig gyönyörű íveken haladt a technikás kanyarokkal teli pályán, s alul sem vesztett sebességet, így rendkívül jelentős fölénnyel, 74 századdal vette át a vezetést. Amikor a dobogós helyek már-már véglegesnek tűntek, jött Maze, aki az összes ellenőrző pontnál Vonn mögött volt, de a lankásabb, így neki jobban fekvő hajránál megelőzte riválisát, aki éppen itt volt a többi élversenyzőnél lassabb. A magyarok közül 46-os rajtszámmal Berecz Anna indult elsőként, de a pálya második negyedében kiesett. Döme Zsófia viszont végigment a pályán és kazah vetélytársát megelőzve 36. helyen zárt.

Huszár Erika hatodik, azaz pontszerző helyen végzett a rövidpályás gyorskorcsolyázók női 1500 méteres számában szombaton a vancouveri téli olimpián. A négy éve Torinóban ezen a távon negyedik magyar versenyző a legjobb európaiként zárt ebben a számban. Az egyaránt selejtezőben kiesett Heidum Bernadett és Darázs Rózsa közül előbbi 23. helyen zárt, míg utóbbit kizárták a futamában.

Az aranyérmet olimpiai rekorddal a kínai Csou Jang szerezte meg két dél-koreai riválisa, Li Eun Bjul és Park Szeung Hi előtt. A férfiaknál a dél-koreai Li Jung Szu 1500 méteren után 1000 méteren is nyert. mögött honfitársa, az ezen a távon Torinóban is második Li Ho Szuk lett az ezüstérmes, míg harmadik helyen az amerikai Apolo Anton Ohno ért célba, aki ezzel hetedik ötkarikás medálját gyűjtötte be, Vancouverben pedig az 1500-on szerzett ezüst után a másodikat. A szám egyetlen magyar indulója, Knoch Viktor a szerdai selejtezőből nem jutott tovább, s végül a 21. helyen zárt.

Sífutásban a férfiak 15+15 km-es üldözéses számában a svéd Marcus Hellner, míg a gyorskorcsolyázók férfi 1500 méteres versenyében a holland Mark Tuitert diadalmaskodott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik