Élet-Stílus

Sima siker mellett sorsdrámák a hokitornán

Szombaton egy sima győzelem mellett láttunk hosszabbításba torkolló csatát és drámai végjátékot is vancouveri téli játékok férfi jégkorongtornáján.

A szlovákok magabiztosan küldték a jégre a letteket, ezzel megszerezték első, a rendes játékidőben elért győzelmüket Vancouverben, ezzel együtt rájátszásra kényszerülnek a negyeddöntőbe jutásért. Szlovákia „bombagólokkal” lépett gyorsan a győzelem útjára, az első harmadot 3-0-val zárta, a következő felvonásban kétszer, a kissé átaludt utolsó harmadban pedig még egyszer volt eredményes. A hat gólhoz 37 lövésre volt szükségük a szlovákoknak, akik közül Jozef Stumpel és Michal Handzus egyaránt három ponttal zárt, mind a kettőjük esetében ez egy gólból plusz két gólpasszból jött össze.

A házigazda kanadaiak ellen két napja meglepetésre pontot szerző svájciaknál és a fehéroroszoknál is megtört a jég, ami ebben az esetben annyit tesz, hogy az idei ötkarikás játékokon először a két csapat győztes seregként hagyta el a jégmezőt.

Utóbbi ugyan hátrányba került a németekkel szemben, ám a harmadik harmad elején már két góllal vezetett, és simának tűnt a győzelme. Németország csapata azonban nem lengette meg a fehér zászlót, ehelyett gyorsan összekapta magát, és 21 másodperc alatt kiegyenlített. Az ellen legismertebb játékosa, Ruszlan Szalej emberelőnyös góljával aztán ismét a fehéroroszok álltak jobban, a duplázó Alekszej Kaluzsnyij erős és pontos lövése pedig mindent eldöntött – a pakk a kapus bal válla felett landolt a hálóban.

A Dinamo Moszkva csatára két gólja mellett egy asszisztot is kiosztott, Szergej Kosztyicin pedig elsősorban a kiszolgálásban jeleskedett, három gólt készített elő, de egyszer azért ő is betalált. Végül tehát Németország feltámadása semmit sem ért: Uwe Krupp csapata pont nélkül tudta le a csoportkört.

A svájciak egymásután másodszor kényszerültek túlórára, ezúttal a magukat remekül tartó norvégok ellen bonyolódtak hosszabbításba. Viszont ezúttal nem jutottal ek a szétlövésig, mint az előző körben, Kanadával szemben. A négy a négy elleni ráadásból két és fél perc telt, amikor Romano Lemm közelről a kapuba kanalazott, kiharcolva ezzel a győzelmet az esélyesebb, többet próbálkozó (38-23 volt a kapuralövések aránya) svájciak javára. Ha másképp alakult volna, Tore Vikingstad hősöknek kijáró ünneplésben részesül, de a Hannover csatára ehelyett csalódottan hagyta el a jeget, mivel három gólja nem ért győzelmet, „mindössze” egy pontot hozott a norvégok konyhájára.
Férfi torna
A csoport:
Svájc-Norvégia 5-4 (1-1, 2-2, 1-1, 1-0) , h.u.

Az állás:
1. Egyesült Államok 6 pont/2 mérkőzés
2. Kanada 5/2
3. Svájc 3/3
4. Norvégia 1/3

B csoport:
Szlovákia-Lettország 6-0 (3-0, 2-0, 1-0)

Az állás:
1. Csehország 6 pont/2 mérkőzés
2. Szlovákia 5/3
3. Oroszország 4/2
4. Lettország 0/3

C csoport:
Fehéroroszország-Németország 5-3 (1-1, 1-0, 3-2)

Az állás:
1. Finnország 6 pont/2 mérkőzés (10-1)
2. Svédország 6/2 (6-2)
3. Fehéroroszország 3/3
4. Németország 0/3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik