Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Kocsonyafesztivál vagy Shop-stop

A hétvégén Miskolcra lesz érdemes elmenni, ahol a megdermedt disznóhúsleves kapcsán rengeteg jó programot kínálnak, de ezenkívül is sok gasztronómiai és kulturális esemény vár ránk.

Péntek, február 19.

Az Erik Sumo Band az a magyar zenekar, amivel minden rendben van. Ezért kell a koncertjeikre menni, mert ilyenből kevés van. A zenekar lelkét, Tövisházi Ambrust biztosan nem kell bemutatni az Amorf ördögöktől Péterfy Boriig, így ettől eltekintünk. Most az A38 Hajón azonban az este a Paganza magyar világzenei rockja és Jon Kennedy jazz-funk-hiphop-downtempo zenéje kíséretében érezhetjük jól magunkat. Ráadásul az Erik Sumo Band koncertjéről igazi, nyers, vad és kütyü-hókuszpókusz nélküli koncertalbum is készül, amelyhez mindenki hozzáteheti a maga kiáltását.

A Gödörben Lengyelország egyik legizgalmasabb mai zenekara lép fel, az L.Stadt. A két dobost is felsorakoztató banda a modern rock és az old shcool finom ötvözetét jegyzi. A White Stripeshoz, The Strokeshoz és a Blurhöz hasonlított zenekar második nagylemezének anyagából kaphatunk ízelítőt. A lengyel csapat után a magyar Gonzo, az Óriás és az Isten Háta Mögött lép színpadra.

A kocsonya ugyan nem mondható hungaricumnak, de hát annyi baj legyen, ettől még lehet köré szervezni egy fesztivált. A Miskolci Kocsonyafesztivál is éppen csak érintőlegesen kapcsolódik a megdermedt disznóbőrleveshez. A pénteken indult rendezvény lényege a rengeteg kulturális program: itt lép fel pénteken a Ladánybene 27, a Žagar, szombaton Harcsa Veronika, Kiss Erzsi és az Erik Sumo Band, Péterfy Bori és a Love Band, de lesz Bëlga-koncert is, így igazán autentikus lehet a Hello B.A.Z. Megye című számuk.

—- Szombat, február 20.—-

30 év után Vikidál Gyula nélkül újra játszik a Dinamit együttes a Pecsában. A zenekart 1979-ben a Skorpió együttes három tagja alapította: Szűcs Antal Gábor, Németh Gábor, Papp Gyula. Ehhez csatlakozott a P-Mobil együttesből Vikidál Gyula és a Mini együttesből Németh Alajos. Két lemez és rengeteg telt házas koncert után az együttes 1982-ben feloszlott. Megalakulásuk 25. évfordulója alkalmából el is kezdődött a szervezés, de Vikidál Gyula nem vállalta a szereplést. A következő években is voltak próbálkozások, de végül nem vezettek eredményre. Végül tavaly nyáron találkoztak Kálmán György énekessel és abban a pillanatban kiderült, hogy ismét lesz Dinamit, amelynek ő az új énekese.

A Művészetek Palotájában mindig találni valamilyen családi programot. Ezúttal az Egyszer egy királyfi tűnik ígéretesnek a hétvége minőségi gyerekprogramjai közül. A magyar népzenét játszó Kolompos Együttes célja, hogy a legkisebbekkel is megszerettesse zenei és táncos hagyományainkat. Ennek érdekében dolgozták ki gyermekműsoraikat, amelyekkel játékos formában lopják be a népzene szeretetét a kicsik szívébe. Reményeik szerint mindez nem múlik el nyomtalanul. Az Egyszer egy királyfi az ismert ének mesés-játékos előadása jelmezbe bújtatott közreműködőkkel, sok humorral és erkölcsi tanulsággal: a szeretet és a hűség többet ér, mint a pénz és a hatalom. Az előadásokat kreatív múzeumpedagógiai foglalkozások követik a Ludwig Múzeumban.

A Japánkert az olasz TPO gyerekszínházi társulat interaktív színháza, vetítése, közös játéka, gyerekeknek és felnőtteknek a Trafóban. Megelevenedik a vízililiomok kertje, a rét és minden lakója, a daloló híd kertje, a virágoskert és a tenger. A híd deszkáira lépve szolmizál(hat)unk, a réten kőről kőre ugrálhatunk. A mesélő tárja elénk Shiro, a japán kisfiú történetét, aki hegyek közt fekvő falujából egy patakot követve vágott neki a világnak és hazatértekor utazásait egy kert virágaival, fáival, köveivel játssza el. A színpadot borító szőnyegen egy táncos lépésről lépésre nyitogatja meg a mozgalmas, színes, hangos kertek kapuit. A szőnyeg – beépített érzékelők és a digitális technika segítségével – vetített képekkel és hangokkal válaszol a táncos mozdulataira, aki produkciója végén közös játékra hívja a nézőket, hova máshova, mint a kertbe.

—-Vasárnap, február 21.—-

Vasárnap a Művészetek Palotájában indul a Beethoven-maraton. A 2008 februárjában rendezett első maraton Csajkovszkij munkásságát mutatta be, hatalmas sikerrel. A 2009-es Dvořák-maraton hasonló, elsöprő sikere már nem volt meglepő. Fischer Iván a 2010-es maraton főszereplőjének minden idők egyik legnépszerűbb zeneszerzőjét, Ludwig van Beethovent választotta. A maraton lényege, hogy összesen tizenegy 45 perces koncertre kerül sor. Az időbeosztás lehetővé teszi, hogy akinek kedve (és kitartása) van, akár mind a tizenegy koncertet végighallgathassa. A hangversenyeket ingyenes videovetítések és a bonni Beethoven Múzeumból érkező kiállítás egészítik ki.

Ezen a héten a gasztronómiáé lehet a főszerep. Most volt ugyanis a Torkos Csütörtök, amelyet több étterem egészen a hétvégéig meghosszabbít, most vasárnap indul a Hungexpón a Foodapest szakkiállítás is, amelynek keretében junior cukrász-világbajnokságot és a hazai Bocuse d’Or döntőjét is rendezik. A legérdekesebbnek azonban várhatóan a Magyarország legjobb éttermeinek szakácsai között zajló verseny a Hagyomány és Evolúció ígérkezik. A döntő témája a magyar tanyasi csirke két szervizben. Itt a hangsúly a látvány helyett az ízeken és azok harmóniáján van, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdekes követni a 12 döntőst, hogyan teljesítik a feladatot, és hogy milyen végeredményt produkálnak.

A vasárnapi desigpiac, a WAMP februártól frissebb, egységesebb, letisztultabb vásárképpel jelentkezik. Utcák helyett terek, asztalok helyett egyéni standok várnak minden kedves WAMPolót. A új arculat mellett újonnan debütáló magyar tehetségekkel is jelentkezik a tél utolsó divatpiaca. A hónap designere Csepleő Viktória, aki extravagáns kinézetű és elnevezésű – Alice In Wonderland, Black And White Nightmare – egyedi cipőivel és kiegészítőivel november óta emeli a művészeti piac fényét. A hangulatmester DJ Shuriken.

—- maradjak… …tévézni—-

Péntek, február 19.
21:20
TV2

Éberség

A film egy zavarba ejtően valóságos orvosi jelenséggel indít. A ritka és ijesztő “altatási éberség” állapotában a műtét előtt elaltatott beteg éber marad, és bár fizikailag lebénul, érzékel mindent, ami körülötte és vele történik, még a fájdalmat is. Miközben a félresikerült anesztézia során az ifjú és gazdag mágnás, Clay Beresford éber marad a szívműtétje közben, és tehetetlenül hallgatja az őt körülvevő orvosokat, az elhangzó mondatokból lassan összerakja a képet: vagyis azt, hogy egész egyszerűen meg akarják gyilkolni.

Szombat, február 20.
23:20
Duna Televízió

Hallam Foe

Hallam Foe egy 17 éves kamaszfiú, aki nem tudja magát túltenni anyja öngyilkosságán. Meggyőződése, hogy mostohaanyjának köze van a halálához. Gyanakvása szinte kémkedéssé fajul, folyamatosan hallgatózik és leskelődik az apja és új felesége után. Amikor helyzete a szülői házban tarthatatlanná válik, Edinburgh-be utazik. Az utcán sétálva találkozik egy gyönyörű nővel, akit azonnal követni kezd, és akiről kiderül, hogy egy hotelban dolgozik. Hallam munkát vállal a szállodában, csak hogy Kate közelében lehessen. Ám úgy látszik, a kémkedés a szokásává vált, és éjszakáit a háztetőkön töltve a lány után leskelődik.

Vasárnap, február 21.
21:35
Viasat3

Shop-stop

Kevin Smith vígjátéka ma már klasszikussá vált. Vannak üzletek, amelyek különösen vonzzák a rigolyás különc vevőket. Ilyen a New Yersey-beli Quick Shop is. A 22 éves Dantéra zord hajnal virrad. A főnöke felhívja és megkéri, hogy ugorjon be a kora reggeli műszakba helyettesíteni. Úgy volt, hogy sokáig alszik, szórakozik, csajozik; ehelyett az üzletben sorozatosan balul ütnek ki a dolgok. Ráadásul a barátnője szexuális partnereinek nem csekély számával idegesíti. Aztán itt van még Randal, a szomszédos videokölcsönzőben kiszolgáló kollégája, aki állandóan Danténál lóg és szemérmetlenül inzultálja a hóbortos vevőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik