Élet-Stílus

Vége a felesleges eredetvizsgának

Péntektől a műszakiztatás során nem kell eredetvizsgát is fizetniük azoknak, akiknek nem is cserélt gazdát a kocsijuk.

Csütörtökön délután kihirdették a Magyar Közlöny hivatalos honlapján a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter rendeletét a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló rendelet módosításáról.

Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) közleménye alapján 2010. február 19-től, a 2006. január 1. előtt forgalomba helyezett, de eredetiségvizsgálaton vagy integrált vizsgálaton át nem esett gépjárműveknél kötelezően elvégzendő eredetiségvizsgálat megszűnik. (Az Autóklub korábban kifogásolta, hogy a vizsgálat mértékéhez képest aránytalanul nagy terhet ró azokra a gépjármű-tulajdonosokra, akik 2006. január 1-jét megelőzően, Magyarországon márkakereskedéstől, újonnan vásárolták a gépjárművet, és azóta is ők a jármű tulajdonosai.)
Az NKH korábban azt közölte: a közlekedési hatóság a jogszabály kihirdetését követően kezdheti meg a műszaki vizsga során alkalmazott szoftver átprogramozását, hogy az ne írja elő az eredetiségvizsgálat elvégzését. A hatóság az átprogramozást előkészítette, a jogszabály kihirdetését követően pedig végrehajtja, így ez nem fog fennakadást okozni a műszaki vizsga elvégzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik