Élet-Stílus

A kanadaiak és az oroszok is kiütéssel kezdtek

Az amerikai, a kanadai és az orosz férfi jégkorong-válogatott is győzelemmel mutatkozott be a vancouveri játékokon.

A legutóbbi két világbajnokság döntőse, a kanadai és az orosz válogatott – mondhatni, „Dream Team” – gólfesztivált rendezett az első mérkőzésén a norvégok, illetve a lettek kárára, míg az amerikaiak 3-1-re verték a „kicsik” között a legjobbnak tartott Svájcot.

A férfi torna nyitótalálkozóján az Egyesült Államok az első harmad végén szerezte meg a vezetést, majd a folytatásban újabb két gólra váltotta jelentős fölényét. Az amerikaiak ezután „elbóbiskoltak”, a harmadik szakaszban mindössze kétszer lőttek kapura, de a vetélytárs erejéből csak a szépítésre futotta. A kanadaiak és az oroszok a győzelem megszerzése mellett a közönség kiszolgálására is odafigyeltek: mindkét válogatott alaposan megszórta, nyolcat számolt a „futottak még” kategóriájába tartozó riválisra.

Nyolcszor ünnepelhettek a hazaiak (MTI/EPA)

Nyolcszor ünnepelhettek a hazaiak (MTI/EPA)

A házigazda ráadásul a védekezésre is ügyelt, Roberto Loungo kapott gól nélkül zárt, orosz kollégája, Jevgenyij Nabokob viszont kétszer is kénytelen volt maga mögé nyúlni. A „juharlevelesek” egyik legjobb játékosa, a ráaggatott vezér szerepének megfelelően Sidney Crosby volt úgy, hogy nem lőtt gólt, viszont három találatot is előkészített.

Jarome Iginla és Dany Heatley ellenben a gólszerzésre „ment rá”, előbbi háromszor, utóbbi kétszer zörgette meg a hálót. A közelmúltban a bokáját fájlaló Ryan Getzlaf góllal jelezte, felépült a sérüléséből, amit az is mutat, hogy több mint 12 percig volt a jégen.

Az orosz Alekszander Ovecskin sem akart lemaradni a társéllovas Crosby mögött a kanadai tabellán – ha már kettejüket folyton összehasonlítják -, ennek megfelelően nagy elánnal játszott, s két góllal (két pont) járul hozzá a győzelemhez. Gyenisz Zaripov szintén duplázott, míg Jevgenyij Malkin gólból és gólpasszból is szerzett egyet-egyet.

Ovecskint ritkán lehetett megállítani (MTI/EPA)

Ovecskint ritkán lehetett megállítani (MTI/EPA)

A nagy öreg, a 40 éves Szergej Fjodorov két gól előkészítésével bizonyította, nem jutalomjáték – a pikírtebbek szerint nyugdíjas túra – számára az olimpia, hanem játékával bizony a hőn áhított aranyhoz tudja segíteni a „szbornaját”. Persze messze még a vége, sok következtetést nem lehet levonni abból, hogy az oroszok szinte akkor találtak be, amikor csak akartak – főleg a harmadik harmadban -, de ez a megállapítás ugyanúgy igaz a gól nélküli első harmad után Norvégiát „lekaszaboló”, szintén favorit Kanadára is.

A neheze ugyanis még hátravan…
Férfi torna, 1. forduló, A csoport:
Egyesült Államok-Svájc 3-1 (1-0, 2-0, 0-1)
Kanada-Norvégia 8-0 (0-0, 3-0, 5-0)

B csoport:
Oroszország-Lettország 8-2 (3-0, 1-0, 4-2)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik