Élet-Stílus

BL: akár kiütés is lehet a Bayern-meccsen

A jelenlegi erőviszonyok alapján a Bayern München akár ki is tömheti a Fiorentinát a BL-nyolcaddöntőjének odavágóján. A nap másik meccsén az Arsenal és a Porto feszül egymásnak.

A Bayern München erőtől duzzadva, jó formában fogadja a Fiorentinát, amely a bajorokkal éppen ellentétes utat jár be. Az olasz csapat jól kezdte a szezont, a Lyont, a Liverpoolt és a Debrecent megelőzve első helyen jutott tovább a csoportjából, de most hullámvölgybe került, legutóbbi öt bajnokiján mindössze egy pontot szerzett, így a tabellán a 11. helyre esett vissza. A hétvégén 2-0-ra kapott ki a Sampdoriától, ráadásul Alessandro Gamberini kificamította a vállát, emiatt kihagyja a müncheni mérkőzést, de Mario Santana is bicegve hagyta el a pályát, de az ő fellépése egyelőre kérdéses.

Nem úgy Adrian Mutué, aki doppingvétség miatt kapott eltiltása miatt legfeljebb csak szurkolhat. A román csatár kiesése, a kedvezőtlen előjelek ellenére, némileg meglepő módon a firenzeiek optimistán keltek útra. „Jókor jön számunkra ez a mérkőzés, edzőnk, Cesare Prandelli ötéves uralkodásának legfontosabb fellépése következik” – mondta Ricardo Montolivo, jelezve, hogy az Allienz-Arénában oroszlánként fognak küzdeni.
Alberto Gilardino arca árulkodó: a Fiorentina gödörben van (MTI/EPA)

Alberto Gilardino arca árulkodó: a Fiorentina gödörben van (MTI/EPA)

Bárhogy is van, a német együttes párharc esélyese. Az ősszel botladozó, a továbbjutást nagy hajrával és némi szerencsével kiharcoló bajor csapat legutóbbi 12 tétmérkőzését megnyerte, és ezeken a gólokkal sem fukarkodott. A Bayern a jelenlegi erőviszonyoknak megfelelően akár már szerdán, az első felvonáson eldöntheti a továbbjutás sorsát. Marc van Bommel azonban arra figyelmeztetett, hogy nem rohamozhatnak „ész nélkül”.

„Az előző meccseken a védekezésben több hibát is elkövettünk, más kérdés, hogy ezekért nem büntettek meg minket az ellenfelek, hiszen nyertünk. A Bajnokok Ligájában azonban fokozottabban kell figyelnünk hátul, főleg hazai pályán nem engedhetjük meg magunknak, hogy buta hibák miatt gólt kapjunk” – mondta a holland középpályás.

A Bayernnek kellemes emlékei vannak a Fiorentinával kapcsolatban, hiszen a tavalyi kiírás csoportkörében hazai pályán 3-0-ra legyőzték az olasz csapatot, míg Firenzében 1-1-re végeztek. Hasonló eredmény a jó formában lévő Franck Ribéryvel és Arjen Robbennel most is összejöhet – figyelemre méltó, hogy francia szélső két góllal, négy gólpasszal, a holland három góllal és két gólpasszal zárta a legutóbbi három meccset.

Arjen Robben és a Bayern bombaformában van (MTI/EPA)

Arjen Robben és a Bayern bombaformában van (MTI/EPA)

A szerdai játéknap másik mérkőzésén az Arsenal az FC Portot látja vendégül. A londoni csapat a Liverpool legyőzésével hangolt a BL-csatára. Az Aston Villa elleni döntetlent, valamint a Manchester Unitedtől és a Chelsea-től elszenvedett vereségeket követően a „vörösök” legyőzésével a Wenger-csapat nem csak versenyben maradt a bajnoki címért, de nem kevés önbizalomra is szert tett a portugál csapat vendégjátéka előtt.

„Ha a Liverpooltól is kikaptunk volna, nagyon nehéz helyzetben lennék, így viszont bizakodhatunk”- mondta Arsene Wenger. Bár az Arsenal kaphatott volna nehezebb ellenfelet is a Portónál – például a Milant vagy a Bayernt – , a francia menedzser szerint túlzás lenne azt állítani, hogy ki van kövezve a legjobb nyolc közé vezető útjuk. „A Porto neve talán nem cseng olyan jól, mint más kluboké, de nem lehet félvállról venni. Minden évben ott van a legjobbak között, hosszú idő óta jó futballt játszik” – tette hozzá Wenger, aki sérülés miatt Andrej Arsavinra és Alex Songra sem számíthat szerdán.

A Liverpool legyőzése jót tett a lelkeknek (MTI/EPA)

A Liverpool legyőzése jót tett a lelkeknek (MTI/EPA)

Egyébként Wengerhez hasonlóan a kolléga, Jesualdo Ferreira is bókolt az ellenfélnek. „Ha az Arsenal jó formában van, akkor rendre olyan játékkal rukkol ki, amelynek alig van ellenszere. De formájuk olykor ingadozik, így szerencsés esetben sok problémát okozhatunk az angoloknak” – vélte a Leixoes ellen 0-0-val hangoló Porto trénere.
Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések:
Bayern München (német)-Fiorentina (olasz), 20:45
München, Allianz-Arena, v.: Övrebö (norvég)

FC Porto (portugál)-Arsenal (angol), 20:45
Portó, Estádio do Dragão, v.: Hansson (svéd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik