Élet-Stílus

Szövetségbe forrtak az iPhone ellen

A legnagyobb mobiloperátorok fogtak össze, hogy megtörjék az Apple Store egyeduralmát a mobilalkalmazások piacán.

A társaságot olyan nagy nevek alkotják, mint a Vodafone, a China Mobile, a Sprint, az Orange, a Telefonica vagy az AT&T. Közel hárommilliárd ügyféllel hálózataikban – írja a BBC online. Az üzenet egyértelmű az Apple felé, megosztani az egyeduralmat.

A mobilalkalmazások oly annyira fontos piaccá fejlődtek, hogy egyesek az internet jelentőségéhez hasonlítják. A Gartner piackutató szerint az idén 6,4 milliárd dolláros lesz a mobilos alkalmazások piacának mérete, miközben az ilyen letöltések száma duplájára emelkedik a tavalyinak és eléri a 4,5 milliárdot. A továbbiakra nézve alig három év alatt 30 milliárdos piaccá hízik a mobilokra letölthető alkalmazások kereskedelme.Az Apple jelenleg teljességgel magáénak tudhatja a mobilozás ezen szegmensét. A piac 99 százalékát birtokolja, és az elmúlt 18 hónapban az iPhone-okra 3 milliárd alkalmazást töltöttek le a felhasználók az Apple hivatalos áruházából, az Apple Store-ból. Mindezt annak ellenére, hogy a Blackberry, a Google, a Nokia, a Microsoft is rendelkezik hasonló saját alkalmazás-áruházzal.

A most létrehozott „The Wholesale Applications Community” célja, hogy egy teljesen uniformizált platform révén nyújtson könnyebb fejlesztési környezetet. A céljuk mindezt 12 hónap leforgása alatt megvalósítani.

A szolgáltatók mögött természetesen ott sorakoznak a nagy telefongyártók is, az LG, a Samsung vagy a SonyEricsson, amelyek nem akarnak kimaradni a nagy üzletből. A cég az AIR platformot ajánlja, amely elsők közt a Google Androidos telefonokon futna. Az AIR jelenleg is elérhető asztali számítógépes fejlesztésekhez. Többek közt sok Twitter-alkalmazás íródott ilyenen, azonban mindez idáig nem volt mobilos fejlesztések számára használható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik