Élet-Stílus

A halottkém szerint Michael Jacksont megölték

Emberölés okozta Michael Jackson halálát - állítja a Los Angeles-i halottkém részletes jelentése, amelyet a CNN.com ismertetett szerdán. Az 51-oldalas dokumentum alátámasztja a tavaly augusztusi vizsgálati eredményt, miszerint Jackson "akut propofolmérgezés" miatt halt meg.

Conrad Murray, Jackson háziorvosa, aki ellen hétfőn egy Los Angeles-i bíróságon gondatlanságból elkövetett emberölés címén emeltek vádat, azt vallotta, hogy a sztárt álmatlanság ellen kezelte az erős klinikai altatószerrel, propofollal. A halottkém által felkért aneszteziológus szakértő, Selma Calmes ugyanakkor leszögezte, hogy tudomása szerint a propofolt nem alkalmazzák álmatlanság kezelésére.

A jelentés azt is tisztázta, hogy a szert csak nagyon ritka, súlyos esetekben (öngyilkosság, gyilkosság vagy baleset) alkalmával adják be otthon. A szakértő megállapította, hogy Jackson esetében az infúzió útján alkalmazott propofolt nem a megfelelő gondossággal kötötték be. Nem volt a helyszínen az előírt felszerelés a vér oxigéntartalmának folyamatos ellenőrzésére, sem EKG, sem vérnyomásmérő. A propofolt egyébként is csak aneszteziológus szakorvos adhatta volna be – írta Calmes -, márpedig Murray kardiológus.

A toxikológiai vizsgálat során egy nagy műtétnél szokásos mennyiségű propofolt találtak Jackson szervezetében. Mint a szakértő hangsúlyozta: az ilyen műtéteknél a pácienst intubálják, és az aneszteziológus felügyel a lélegzésére.

A halottkém megállapította, hogy Jackson tavaly június 25-én hajnali 1 órakor hívta ki orvosát, dr. Murrayt Los Angeles-i bérelt házába. Arra panaszkodott, hogy kiszáradt és nem tud aludni.

A nyomozás kiderítette, hogy Murray akkor már hat hete álmatlanság ellen kezelte a sztárt. Esténként propofolt adott be neki intravénásan, de mivel attól tartott, hogy rászokik, a halálát megelőző két estén más gyógyszerek kombinációjával próbálkozott.

A jelentés azt a vizsgálati jegyzőkönyvet is tartalmazta, amelyet a Kaliforniai Egyetem kórházában vettek fel alig három órával Jackson halála után. E szerint az énekes súlyosan alultáplált volt: mindössze 61 kilogrammot nyomott 175 centiméteres magasságához képest. Egy 1984-es reklámfilm forgatásán bekövetkezett baleset következtében a haja ritkás lett, és parókát viselt. A bőrén világos és sötét foltok látszottak. Mint bőrgyógyásza nyilatkozta: a tüneteket vitiligo, pigmenthiányos bőrbetegség okozta. Az újraélesztési kísérletek következtében több bordája eltörött.

Murray, aki hétfőn a bíróság előtt ártatlannak vallotta magát, 75 ezer dolláros óvadék fejében szabadlábon védekezhet. Az 56 éves orvos szerdán Los Angelesből visszatért Las Vegasba, ahol folytatja a praktizálást. Ügyének következő tárgyalására április 5-én kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik