Élet-Stílus

Új pontrendszer a rali-világbajnokságon

A Forma-1-hez hasonlóan a ralivébén is új pontrendszer vezetnek be a 2010-es szezonra. A sorozat a hétvégén a svéd ralival kezdődik.

Néhány nappal az idei rali-világbajnokság szezonnyitó futama előtt a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) úgy döntött, hogy megváltoztatja az eddigi pontszámítási rendszert, s bevezeti a Forma-1-ben szintén az idei évtől érvényes módosítást.
Ennek megfelelően a futamok első tíz helyezettje kap pontokat, az első 25-öt, majd a többiek sorrendben 18,15,12,10,8,6,4,2, és 1 pontot. Tavaly még az első nyolc teljesítményét értékelték az egyes versenyeken, sorrendben 10,8,6,5,4,3,2,1 ponttal.

Az új számítási rendszer szerint a tavaly sorozatban hatodszor vb-győztes francia Sébastien Loeb egypontos előnye helyett kilenc ponttal előzte volna meg az ezüstérmes finn Mikko Hirvonent.

A 13 futamos világbajnoki sorozat a hétvégén a svéd ralival kezdődik, amelyen hivatalosan bemutatkozik a 2007-es Forma-1-es világbajnok finn Kimi Räikkönen, aki a Citroën Junior csapatában 12 versenyen áll majd rajthoz

Ajánlott videó

Olvasói sztorik