Élet-Stílus

800 millióból épül fociakadémia Debrecenben

A DVSC Futballszervező Zrt. és a debreceni önkormányzat közös beruházásaként mintegy 800 millió forintból építenek minden igényt kielégítő utánpótlásképző sportkomplexumot a városhoz tartozó Pallagon - jelentette be Szima Gábor, a futballklub elnöke szerdán sajtótájékoztatón Debrecenben.

A Debreceni Labdarúgó Akadémiára jelentkezők közül kiválasztottaknak szeptemberben indul hatosztályos gimnáziumi képzés a DVSC, a város és a Debreceni Egyetem (DE) közös vállalkozásában. Ennek keretében nemcsak a DE Balásházy János gyakorló szakközépiskolájában végeznek kollégiumi és sportcélú fejlesztéseket: az intézmény szomszédságában kiépítenek 10 futballpályát is. Az új pályák közül kilenc füves, egy pedig műfüves borítású lesz, ezenkívül még három kisebb műfüves edzőpálya is készül.
“A komplexum része lesz továbbá egy orvosi központ és egy öltözőket és irodaházat is magában foglaló épületegyüttes, amivel Magyarország legkorszerűbb sportcentruma fog a debreceni utánpótlás szolgálatára állni” – hangoztatta az elnök, hozzátéve, hogy a fiatal futballisták képzését a klub szakembergárdája végzi.

Szima Gábor az MTI érdeklődésére elmondta: az eredetileg 300-400 milliósra tervezett beruházáshoz legalább ekkora összegben szeretnének pályázati pénzeket is nyerni, így annak teljes költsége várhatóan meghaladja a 800 milliót. Ennek a pályázati önrészét a DVSC és a városi önkormányzat közösen teremti elő, a 12 hektáros építési területet pedig a DE biztosítja.

A beruházás kezdési időpontja még bizonytalan, mert folyamatban van több pályázatuk is. A látványos munkák azonban a kollégium felújításával és a Balásházy szakközépiskola füves futballpályájának felújításával kezdődnek, ezek tanévkezdésre be is fejeződnek – jelentette ki Szima Gábor.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere a beruházásról szólva elmondta: a sportkomplexum tulajdonjoga egyenlően oszlik majd meg a város, a DVSC és a DE között. “Az ide kerülő fiataloknak olyan képességeket is el kell sajátítaniuk, melyeknek sajnos a mai magyar focisták többnyire híján vannak. Ilyenek az idegen nyelvek, a jó kommunikációs készség, sportmenedzsment és bizonyos fokú gazdasági ismeretek. Ezeket a DE képzési rendszerébe bekerülő fiatalok mind elsajátíthatják” – fogalmazott a polgármester.

Bács Zoltán, a DE Agrár- és Műszaki Tudományok Centrumának elnökhelyettese a program diákokat érintő részleteiről elmondta: az intézmény szeptemberben induló hatosztályos sporttagozatára 32 tanulót vesznek fel idén, jelentkezni február 19-ig lehet. A diákok órarendjét az edzésekhez igazítják majd, és ha igény van rá, mindegyiküknek tudnak kollégiumi férőhelyet biztosítani. Nagy hangsúlyt fektetnek majd az angol és német nyelv oktatására, akiből pedig nem lesz profi futballista, az egyetem más képzésein folytathatja tanulmányait, amatőrszinten pedig az egyetemi futballcsapat játékosa lehet – sorolta a lehetőségeket Bács Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik