Élet-Stílus

Kivel bokszolhat Erdei Zsolt?

Hétfőn felreppent a hír, hogy Antonio Tarver ellen szállhat ringbe a két súlycsoportban is világbajnoki címet szerző magyar öklöző. Az amerikai 41 éves kora ellenére igazi nagyágyú, a sportág számos klasszisát küldte a padlóra.

Németországból származó, hivatalos források által eddig meg nem erősített információk szerint esély van arra, hogy májusban az Egyesült Államokban összecsapjon egymással Erdei Zsolt és Antonio Tarver. A mérkőzésre, amelyet a hírek szerint az IBO hamarosan megüresedő félnehézsúlyú bajnoki címéért írhatnak ki, a floridai Jacksonville-ben kerülhet sor, és az ESPN csatorna közvetítheti a nagyszabású eseményt.
Ahogy ismert, a korábbi WBO félnehézsúlyú, majd WBC cirkálósúlyú világbajnok Erdei nemrég mondott le utóbbi címéről, míg a 41 éves fordított alapállású szintén ex-félnehézsúlyú bajnok Tarver két egymást követő, Chad Dawsontól elszenvedett veresége után szeretne újra visszakapaszkodni a szűk elitbe.

A Nemzeti Sport a hírrel kapcsolatban megkereste a magyar bajnokot. „Nekem még senki nem szólt, de ha jön a hívás, állok elébe. Mindig is meg akartam mutatni magam Amerikában” – reagált a hírre Madár, akit június 30-ig köt jelenlegi szerződése az Universumhoz. A klub megakadályozhatja a meccs létrejöttét, de nem meccsalternativával. A németek ugyanis nem tettek „nagy mérkőzésre” ajánlatot a legeredményesebb magyar profi bokszolónak.

Hollywoodban is bemutatkozott Tarver, a Rocky hatodik részében Stallone ellenfelét alakította

Hollywoodban is bemutatkozott Tarver, a Rocky hatodik részében Stallone ellenfelét alakította

Ha létrejönne a Tarver elleni meccs, az óriási lehetőség lenne Erdei számára, hiszen az orlandói születésű amerikait 41 éves kora ellenére a legnagyobb sztárok között tartják számon a tengerentúlon. Nem véletlenül, hiszen Tarver olyan skalpokat gyűjtött be karrierje során, mint Roy Jones Jr., Glen Johnson vagy éppen Clinton Woods.

A Magic Man becenévre hallgató öklöző az amatőrök között is szép sikereket ért el: 1995-ben aranyérmet nyert a berlini világbajnokságon, egy évre rá, az atlantai olimpián pedig a dobogó legalsó fokára állhatott fel.

1997-ben mutatkozott a profik között egy kiütéses győzelemmel. Első 16 meccséből 14-et idő előtt befejezett, majd 2000-ben elszenvedte első vereségét Eric Hardingtól. Tarver fejlődése a vereség ellenére töretlen volt, a következő hat meccsét is behúzta, többek között legyőzőjét is kifektette az ötödik menetben.

2003-ban csapott össze először az akkor csúcsformában lévő Roy Jones Jr-ral, és szoros meccsen, pontozásos vereséget szenvedett. Fél évre viszont már ő diadalmaskodott, a második menetben kiütötte honfitársát.

A következő meccsén a rutinos Glen Johnson állta az útját, tőle is kikapott, de a visszavágón egyhangú pontozással győzött. Roy Jones Jr-t másodszor is megverte, majd Bernand Hopkins elleni sima vereség következett.

Három újabb győzelmet követően (Muriqi, Santiago, Woods) kétszer is kikapott Chad Dawsontól, ráadásul mind a két alkalommal egyértelműen gyengébben öklözött ellenfelénél. Az Erdei elleni meccsel térhetne vissza a szűk élvonalba Tarver, aki korábban az IBF-nél, a WBC-nél és az IBO-nál is szerzett világbajnoki övet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik