Élet-Stílus

Wenger hibázott, kiszállt az Arsenal

A két éllovas elleni vereséggel végleg kiszállt a bajnoki versenyfutásból az Arsenal. Pedig Arsene Wenger csapata sokkal jobban is kijöhetett volna a két rangadóból, ha a francia mester a januári átigazolási időszakban megerősíti a keretet.

Két héten belül másodszor is úgy szenvedett vereséget az Arsenal csapata, hogy esélye sem volt a pontszerzésre. A bajnoki címvédő Manchester United a kirobbanó formában futballozó Rooney vezérletével 3-1-re győzött az Ágyúsok otthonában, most vasárnap pedig a listavezető Chelsea az ellenállhatatlan Drogba két góljával nyerte a londoni derbit.
A Goal.com szakírója szerint mindkét vereséget elkerülhette volna az Arsenal, és továbbra is versenyben lehetne a bajnoki címért, ha Arsene Wenger a januári átigazolási időszakban nem tétlenkedik.

Már a szezon elején világosan látszott, hogy a keret nem elég kiegyensúlyozott. A Chelsea a vasárnapi győzelmét két alapemberének köszönheti: a két gólt szerző Didier Drogbának és a parádésan védő Petr Cechnek. Ezeken a posztokon kellett volna megerősíteni januárban az Arsenal keretét. Wengernek nincs igazi befejező csatára, és az elmúlt évekhez hasonlóan kapusposzton is nagyon gyenge a kínálat.

Wenger a rengeteg sérült (Eduardo, Vela, van Persie) miatt hetek óta az orosz Andrij Arsavint játszatja elől. Az apró orosz inkább a széleken, vagy az ékek mögött érzi magát elemében, a nagydarab PL-védők között esélye sincsen. Ha a csapat hátrányban játszik, akkor Arsavin mellett Fabregast és Nasrit szokta előre küldeni a francia mester. Mind a hárman kétségkívül tehetséges futballisták, de nem vérbeli támadók.

Ráadásul a kitámadó Arsenal rendkívülien sebezhető a villámgyors kontrákkal szemben. Ezt a gyengeséget a MU és a Chelsea is könyörtelenül kihasználta, nem csoda, hogy Drogba második vasárnapi találata kísértetiesen hasonlított Rooney egy héttel korábbi góljára.

Rooney gólja az Old Traffordon

Drogba találata a Stamford Bridge-en

Több befejező csatár is szóba kerülhetett volna a januári átigazolási időszakban. Dzeko (Wolfsburg), Huntelaar (Milan) vagy Chamakh (Bordeaux) megszerzésével több opciója lett volna támadásban a francia mesternek, ha a sokpasszos játék eredménytelennek bizonyul.

Nicklas Bendtner elvileg alkalmas lenne erre a feladatra, de a dán csatár egyrészt sokszor sérült, másrészt egészségesen is képtelen hosszú távon magas szinten futballozni.

A kapusposzt már évek óta hagyományosan problémás az Arsenalnál. Manuel Almunia játékában mindig benne van egy hajmeresztő hiba, az önbizalmával komoly gondok vannak. Fabianskiban és Mannonéban pedig érezhetően nem bízik a menedzser, a rangadókon rendre a spanyol kapusnak szavaz bizalmat Wenger.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik