Élet-Stílus

Détári: csak bátor futball esetén álmodozhatunk az Eb-ről

Détári Lajos nehezen tudja elképzelni, hogy ne a hollandok és a svédek végezzenek az első két helyen az Eb-selejtezőcsoportban. Amondó, mielőtt az esélyeinket firtatnánk, sok mindent át kell értékelni a csapatnál.

A sorsolás kapcsán mindenki arra a kérdésre keresi a választ: az ellenfelek ismeretében vajon van-e esélyünk kijutni a 2012-es kontinenstornára. Állandó szakértők szerint azonban esélylatolgatás és riválisok játékának részletesebb elemzése helyett első lépésként a saját sorainkat kellene rendezni, csakis után foglalkozhatunk a „mellénk rendelt” hollandokkal, svédekkel, finnekkel, moldovaiakkal és San Marinóiakkal.

Détári Lajos szerint sok mindent át kell értékelni a válogatottnál az új versenysorozat rajta előtt. Kiemelte: a klubjainkban rendre a kispadot koptató játékosok szerepeltetésén éppúgy el kell gondolkodni, mint a helyes, a céloknak megfelelő taktika, harcmodor megválasztásán. Példaként említette, hogy az egyaránt ballábas Halmosi Péter, Huszti Szabolcs és Dzsudzsák Balázs közül legalább kettőnek meg kell találni a kezdőcsapatban azt a posztot, amelyen valóban hatékonyan tud segíteni a nemzeti együttesnek.

Détári: csak bátor futball esetén álmodozhatunk az Eb-ről 1

A válogatott korábbi pályaedzője ugyanakkor elsősorban a „felfogás” terén remél előrelépést, az eddigieknél sokkalta bátrabb játékot vár a magyar válogatottól. Mint mondta, az új versenysorozatban egyik ellenféllel szemben nem lehet döntetlenre játszani, nem fordulhat még egyszer elő az, ami nem olyan régen: hogy a vetélytárs jobbhátvédje csapata vezetésénél arra vár, vajon mikor támadja meg egy magyar…

A korábbi világválogatott szerint „közepes” a sorsolásunk; hangsúlyozta: a hollandok kiemelkednek a csoportból, az első hely egyértelmű várományosai, továbbá jelenleg a svédeket és a finneket is erősebbnek tartja. Moldova nemzeti együttese főleg odahaza okozhat gondokat (a 2008-as Eb-selejzezőn megelőztek minket…), de magára valamit is adó csapatnak éppúgy hat pontot kell szereznie ellene, mint San Marino esetében.

Détári: csak bátor futball esetén álmodozhatunk az Eb-ről 1

„Sok helyütt elhangzott, hogy a magyar csapatnak nem ízlik az északiak futballja, de ebben nem értünk egyet. A begyakorolt labdarúgást erőltető, nagydarab játékosokkal szemben ugyanis éppen hogy érvényesülhet a technikás, sokpasszos, kombinatív, úgynevezett magyar stílus” – véli szakértőnk, aki azt is kétli, hogy előnyt jelenthet számunkra Hollandia ellen az, hogy a szövetségi kapitányunk a németalföldi ország szülöttje. Ezen a szinten manapság ez olyan sokat nem számíthat – állítja Détári Lajos -, különösen akkor, ha a képességeket tekintve meglehetősen nagy a különbség.

A tréner abba a „játékba” nem akart belemenni, hogy megtippelje, az egyes csapatok ellen hány pontra lehet képes a válogatott, és a végeredményre sem fogadna. Azt viszont kiemelte: hiába reménykedik, reménykedünk másban, jelen pillanatban nehezen tudja elképzelni, hogy az első két helyen ne a hollandok és a svédek osztozzanak.

Előbbi továbbjutására 100, utóbbiéra 80-85 százalékot adna, és a vb-selejtezőkön jól helytállt finnekére is 25-öt – és csak ezután következnénk mi… Megjegyzi: 2016-ban, amikor is tizenhat helyet huszonnégy válogatott résztelével kerül sor az Európa-bajnokságra, nagyobb esélyünk lesz a szereplésre. „Álmodozni lehet, de csak akkor, ha nagyon sok munka van mögötte. Az ősztől induló sorozat kapcsán azt várom, hogy ismét lépjünk előre, bátor játékot remélek az együttestől, a biztonságos védekezés mellett a kockázatokat is felvállaló támadófutballt. A továbbjutásra is csak így lehet esélyünk…”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik