Élet-Stílus

Hollandia ellen készülhet a Koeman-csapat

A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszínén, Varsóban kisorsolták a selejtezős csoportokat. Hollandia, Svédország, Finnország, Moldova, és San Marino ellen kellene csodát tennie a Koeman-csapatnak.

Az elmúlt évekhez hasonlóan ismét az esélytelenek nyugalmával várhattuk a varsói sorsolást. A magyar válogatottat a negyedik kalapba sorolták, ami annyit jelentett, hogy legalább három olyan csapat lesz a csoportjában, amely papíron komolyabb játékerőt képvisel.
Van esély?

Hollandia kimagaslik a csoportból, a magyar szövetségi kapitány honfitársai ellen nem sok keresnivalója lesz Juhász Rolandéknak. A svédeket jól ismerjük, a 2004-es Eb-, illetve a 2006-os és a 2010-es vb-kvalifikáció során is összesorsolták a magyar válogatottat a “háromkoronásokkal”. A legutóbbi meccseinket elveszítettük, igaz rendre csak egy góllal.

A finnekkel régóta nem játszottunk, az utolsó összecsapás azonban igencsak emlékezetesre sikeredett: 1997-ben ellenük harcoltuk ki egy öngóllal a vébépótselejtezőn való szereplést, ahol aztán óriási verést (összesítésben 12-1) kaptunk a jugoszláv csapattól.

Moldovával legutóbb is egy kvalifikációs csoportban szerepeltünk, és a jobb világranglistás helyezésünk ellenére simán kikaptunk idegenben. San Marinót oda-vissza nagyon meg kell verni.

nyilatkozatok

Kisteleki István leköszönő MLSZ-elnök: “Osztom azoknak a véleményét, akik szerint ez egy kiegyenlített csoport, a hollandok kiemelkednek a riválisaink közül, de a mögötte következő három válogatott közül bármelyik lehet második. Mindenképpen úgy érzem, hogy van esélyünk az előrelépésre!”

Erwin Koeman szövetségi kapitány: “Elégedett vagyok a csoportbeosztásunkkal, Hollandia kiemelkedik a mezőnyből, de még az ő esetükben is előny, hogy jól ismerem őket. Mögöttük a svéd, finn, magyar hármasból bárki következhet. Örülök, hogy kapunk egy új lehetőséget a svédek ellen, akikkel szemben utoljára, ugye, drámai körülmények között maradtunk alul, most lehet majd javítani.”

Bert van Marwijk holland szövetségi kapitány: “Sikerülnie kell! Ám nem szabad elfelejteni, hogy riválisaink közül háromban, Svédországban, Finnországban és Magyarországon is jó futballt játszanak. Moldovának és San Marinónak rosszabb a megítélése, bár a mai labdarúgásban már nincsenek kis országok. A legfontosabb számunkra azonban most a nyári, dél-afrikai világbajnokság, távolabbra nézni egyelőre nagyon nehéz.”

Lebonyolítás

A selejtező-csoportok első helyezettjei automatikusan Eb-résztvevők, akárcsak a legjobb második. A további nyolc csoportmásodik pótselejtezőt vív a fennmaradó négy helyért.

A 16 csapatos Eb-döntőért zajló selejtezők sorozata az idén, szeptember elején indul, és 2011 október 11-én zárul. Az oda-visszavágós pótselejtezőket a jövő év novemberében rendezik meg.

csoportbeosztás

A csoport: Németország, Törökország, Ausztria, Belgium, Kazahsztán, Azerbajdzsán

B csoport: Oroszország, Szlovákia, Írország, Macedónia, Örményország, Andorra

C csoport: Olaszország, Szerbia, Észak-Írország, Szlovénia, Észtország, Feröer-szigetek

D csoport: Franciaország, Románia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Albánia, Luxemburg

E csoport: Hollandia, Svédország, Finnország, MAGYARORSZÁG, Moldova, San Marino

F csoport: Horvátország, Görögország, Izrael, Lettország, Grúzia, Málta

G csoport: Anglia, Svájc, Bulgária, Wales, Montenegró

H csoport: Portugália, Dánia, Norvégia, Ciprus, Izland

I csoport: Spanyolország, Csehország, Skócia, Litvánia, Liechtenstein

Ajánlott videó

Olvasói sztorik