Élet-Stílus

Mit főzzek a hétvégén: Gyöngytyúkmell káposztás raviolival; Diókrémes praliné

A hétvégére a Kistücsök étterem séfje, Jahni László ajánl menüt az FN.hu olvasóinak: Paradicsomos káposztakrémleves házi morzsás borjúfasírttal; Gyöngytyúkmell káposztás raviolival és sült kápiapaprikával; Diókrémes praliné pezsgősabayonnal.

A balatonszemesi Kistücsök séfjének egyik kedvence a paradicsomos káposzta. A menzák gyakori vendégét ezúttal krémleves formájában láthatjuk viszont, a feltét pedig borjúfasírt. A ravioli pedig egészen magyarosan készül, amely leginkább a káposztás cvekedlit juttathatja az eszünkbe. A diós desszert pedig igazán felséges zárása lehet a kis hétvégi menünknek.

Sorozatunkban arra kértük a csúcsgasztronómiában jártas szakácsokat, hogy hozzáférhető alapanyagokból, és otthon megvalósítható technológiákat választva ajánljanak izgalmas ételeket, hogy a főzés ne csak nyűg legyen, hanem egy jó hétvégi program is akár az egész család számára. Ezúttal Jahni László, a Kistücsök séfje ajánl menüt.

A célunk, hogy megtörjük a hétköznapi unalmas ételek sorát. Ezek a menük időnként egyszerűbbek, időnként időigényesebbek, akad köztük olyan, amelyik olcsóbb alapanyagokból készül, időnként pedig igazán különleges, nehezen beszerezhető árucikkekből. Reméljük, hogy egyre többen akadnak olyanok, akik egy-egy hétvégi étkezéskor szánnak kicsit több pénzt és energiát arra, hogy olyan ennivalót készítsenek, amely túlmutat az anyagcseréhez szükséges tápanyag bevitelén. Ezeket a cikkeket emellett lehet egyfajta kiindulási pontként is kezelni, ahonnan az ötleteket, fogásokat, a fogások egyes részeit „le lehet nyúlni”, és mással esetleg össze lehet kombinálni. A korábbi cikkeinket az FN gasztrorovatában olvashatják.

Paradicsomos káposztakrémleves házi morzsás borjúfasírttal

Hozzávalók 4 főre

2 evőkanál étolaj, 1 fej vöröshagyma, 40 dkg fejes káposzta, 1 evőkanál paradicsompüré, egész kömény, cukor, só, bors – ízlés szerint, 15 dkg borjúhús (darált), 1 gerezd fokhagyma, kenyérmorzsa, 1 db tojás, fél zsemle

Az étolajon megpirított, finomra vágott hagymát és az egész köményt addig pirítjuk, amíg pattogni nem kezd, majd hozzáadjuk a szeletelt káposztát és a paradicsompürét. Rövid ideig pirítjuk, majd felengedjük zöldségalaplével. Felforraljuk, ízesítjük (só, bors, cukor). Ha a káposzta megpuhult, kivesszük belőle a felét, és a levest átturmixoljuk, majd apró lyukú szűrőn átszűrjük. Ha kész, visszarakjuk bele a félretett káposztát. Betétnek borjúhúsból hagyományos ízesítésű fasírtot adunk, amit szárított kenyérből durvára reszelt házi morzsában sütjük ki.

Mit főzzek a hétvégén: Gyöngytyúkmell káposztás raviolival; Diókrémes praliné 1

—- Gyöngytyúkmell káposztás raviolival és sült kápiapaprikával—-

hozzávalók 4 főre

65 dkg gyöngytyúkmell, 4ek étolaj, 2 dkg vaj, só, bors – ízlés szerint, 2 db tojás, liszt 16dkg, fél fej vöröshagyma, 2dkg fejes káposzta, 1 teáskanál cukor, 30 dkg kápiapaprika

A lisztből, tojásból laza tésztát gyúrunk. Vékonyan kinyújtjuk, és apró raviolikat formázunk, amibe étolajjal pirított cukron vöröshagymával párolt reszelt káposztát töltünk. A gyöngytyúkmelleket sózzuk, borsozzuk, majd a serpenyőben, forró olajban mind a két felét megpirítjuk.

Ezután vajdarabokkal a tetején 200 Celsius-fokos sütőben 5-10 perc alatt készre sütjük. Bő, forró vízben kifőtt raviolival, és a serpenyőben forró olajban megsütött kápiapaprikával tálaljuk.

Mit főzzek a hétvégén: Gyöngytyúkmell káposztás raviolival; Diókrémes praliné 1

—-Diókrémes praliné pezsgősabayonnal—-

Hozzávalók 4 főre

20 dkg dió, 1,5 dl tej, fél vaníliarúd, 8 dkg csokoládé (70 százalékos kakaótartalommal), sabayon: 1,5 dl pezsgő, 3 db tojássárgája, 6 dkg cukor karamell: 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál tejszín, 1 dkg vaj, csipet só

A tejben a vaníliarúddal sűrű krémmé főzzük a darált diót majd kis kocka alakú szilikonformába töltjük (Jégkockatartóban is elkészíthető.)

Mélyhűtőben megfagyasztjuk, majd olvasztott, temperált étcsokoládéban megmártjuk. Elkészítjük a sabayont. A pezsgőt felforraljuk. Közben a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és kevés hideg pezsgővel. Ezután hozzáadjuk a forró pezsgőhöz és vízfürdő felett kemény habbá verjük. Tálaláskor a sabayonba helyezzük a pralinékat és a tetejükre sóval ízesített karamellt csepegtetünk.

Mit főzzek a hétvégén: Gyöngytyúkmell káposztás raviolival; Diókrémes praliné 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik