Élet-Stílus

Hol síeljünk a hétvégén?

Kétkilométeres sípálya Kékesen, villanyfényes síelés Bánkúton, valamint hófánkos csúszás a Felső-Mátrában - a múlt hétvégi intenzív havazásnak köszönhetően egyre több pályát nyitottak meg a hazai sícentrumok. A Balaton jegére meghirdetett, hétvégi "BalatonátCsúszást" azonban életveszélyesnek tartja a balatoni vízirendészet.

Az előrejelzések szerint a hétvégén többfelé számíthatunk havazásra. Szombat estig az ország északi tájain 5-10 cm, déli és nyugati tájain 15-20 cm friss hóréteg kialakulása várható. Így nyugodtan útnak eredhetünk sílécünkkel egy-egy hazai sípálya felé. Elindulás előtt mindenképpen tájékozódjunk a síterepek weboldalain az aktuális hóviszonyokról, a pályák állapotáról, de akár webkamerán is ellenőrizhetjük, mennyire havas a sípálya.

2 km-es sípálya

Szombattól teljes hosszában, mintegy 2 kilométeres szakaszon megnyílik az ország leghosszabb sípályája Kékestetőn. A speciális géppel előkészített pálya aljából síbuszok szállítják majd a síelőket, mert a lejtő mellett működő leghosszabb felvonó csupán egy kilométer hosszú. A kékestetői parkoló korlátozott befogadó képessége miatt a hét végén lezárják a Kékestetőt Mátraházával összekötő útszakaszt. A látogatók a folyamatosan induló buszokkal közelíthetik meg a sípálya tetejét. A Budapesttől 100 kilométerre fekvő Mátra Centrum-Kékestető-síterepen 45-80 cm-es hóvastagság gondoskodik a felhőtlen síelésről.

Így készült az ország leghosszabb sípályájája (fotó: MTI)

Így készült az ország leghosszabb sípályájája (fotó: MTI)

Villanyfény mellett

Ha az ország legnagyobb sícentruma, a Budapesttől 200 km-re található Bánkút Síklub felé vesszük hétvégén az irányt, akkor körülbelül 43 centiméteres (pénteki adat) hótakaróra, 2 működő felvonóra (C, G) és jó minőségű pályákra számíthatunk. Az esti órákban, már villanyfénynél is síelhetünk a bükki síparadicsomban: szerdán, pénteken és szombaton délután 4 órától este 8 óráig hódolhatnak a síelők szenvedélyüknek a megvilágított pályákon. A Bánkút Síklub szombaton 11 órai kezdettel rendezi meg hagyományos sí tömegversenyét, a Csokoládé Kupát a 4. pályán. A Bánkútra vezető út egyébként jó, téli gumival már hólánc nélkül is jól járható.

Budapest közelében

A Normafánál, a budapestiek kedvenc kirándulóhelyén jelenleg 45-50 cm-es hóvastagsággal számolhatnak a síelés és a szánkózás szerelmesei.

A dobogókői sípályák 35-40 cm hóvastagsággal várják a síelni vágyókat. A visegrádi sípályák /Nagyvillám-sípálya/, amelyeket viszonylagos enyhe lejtésük miatt elsősorban kezdőknek és családoknak ajánlanak, 30-60 centiméteres hóréteggel csábítja a síelőket.

A Budapesttől 65 km-re található Nagy Hideg-hegyen, amely az ország egyik legrégebbi sícentrumának számít, 60-65 cm friss hótakaróra lehet számítani. A szánkózni vágyók a Királyréten kialakított (ingyenes) szánkópályán, a hódeszkások a turistaház melletti snowboard parkban, míg a sífutók a Magas-Taxi réten élvezhetik a csúszás örömét.

Hmátraszentistváni síközpontban.(fotó: MTI)

Hófánkos csúszás a mátraszentistváni síközpontban (fotó: MTI)

Vadhó és sícipős tánc

A Felső-Mátrában (Budapesttől 100 km-re) található Mátraszentistváni Síparkban a hétvégén minden pálya és lift nyitva lesz. Jelenleg 50-100 cm vastagságú hóréteggel, és kiváló minőségű pályákkal várják a síelés szerelmeseit. A 2-es pálya a profik részére lesz nyitva, ugyanis a pályán derékig érő kezeletlen “vadhó” van. A sípályákon kívül a hócsúszdapályákon is lecsúszhatunk az erre a célra kifejlesztett Snowtubing csúszkákkal (ún. gumifánk). A 2 sávos pályarendszer 130 m hosszan halad lefelé, majd a vállalkozó kedvűek mozgójárdán juthatnak vissza a pálya tetejére. A jégvályúban akár 40-60 km-es sebességgel is száguldozhatunk.

A Bakony déli részén fekvő eplényi Nordica Síaréna 40-90 cm friss hóval, míg a kékesi sícentrum 45-80 cm hóvastagságú pályákkal invitálják a síelőket. Az eplényi síközponthoz – ahol összesen 4,3 km hosszan lehet síelni – hétvégenként rendszeres buszjárat indul. Szombaton egyébként a síközpont farsangi mulatságába is bekapcsolódhatunk: lesz karaoke, jelmezverseny, valamint sícipős táncmulatság.

fokozott lavinaveszély

Fokozott a hógörgetegek képződésének veszélye Tirolban, Vorarlbergben, emellett Alsó-Ausztria és Stájerország nyugati, valamint Felső-Ausztria alpesi területein és Salzburg tartomány jelentős részén. A 3-as fokozatú figyelmeztetés külső behatás nélkül, vagy csekély külső behatásra meginduló lavinaomlást jelez. Karintiában mérsékelt, 2-es besorolású a veszély.

Nem javasolják a BalatonátCsúszást

Életveszélyes kezdeményezésnek tartja a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság a hétvégére, a Balaton jegére meghirdetett BalatonátCsúszást, ugyanis nem lehet tudni, milyenek a “jégviszonyok” a tó közepén. A vízirendészet óva intett attól mindenkit, hogy egy felelősséget nem vállaló szervezés kapcsán (értesüléseik szerint a szervezők a verseny résztvevőivel nyilatkozatot kívánnak aláíratni arról, hogy a saját felelősségükre mennek a jégre) felkészületlenül menjen a tó – kijelölt jégpályákon kívüli – jégfelületére.

Kardos Gábor, a Badacsonytomaji Szörfklub SE vezetőségi tagja a honlapjukon arról tájékoztat, hogy február 6-án és 7-én rendezik meg az I. BalatonátCsúszást, amelynek keretében a résztvevők nekivágnak a távnak “jégszörffel, korcsolyával és minden eszközzel, amivel haladni lehet a jégen”. Az ötletgazda közlése szerint a biztonság érdekében a jég- és az időjárási viszonyok függvényében csak az utolsó pillanatban döntenek majd arról, hogy Badacsony-Szigliget vagy Badacsony-Fonyód között teszik meg a távot oda-vissza.

Az eddigi jelentkezések alapján lesz kite-, szörf- és jégvitorláscsapat. Ezenkívül sífutó felszereléssel ajánlják még az átkelést, gyalogosan vagy korcsolyával egyelőre nem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik