Élet-Stílus

Macskamúmiákkal trágyáztak száz éve

Több százezer macska múmiáját találta meg egy parasztember Egyiptomban: fillérekért adták őket, vagy trágyának használták őket. Egy hajó például 17 tonnányit szállított belőle Liverpoolba a XIX. század végén. Ma már értékesebbek, mint az arany – eleveníti fel a National Geographic Online (NG.hu).

Isztabl Antar falu mellett egy egyiptomi parasztember döbbenetes leletre bukkant 1888-ban – elképesztő tömegben egymásra halmozott macskamúmiákat rejtett a homok. „Nem egy-kettő, nem is egy-két tucat vagy néhány száz macskáról van szó. Tízesével-húszasával hevernek egymáson, meglehet, több százezer macska maradványai” – írta az English Illustrated Magazine.

Csak a kincs számított

Némelyik vászoncsomag tartalma kifejezetten jó állapotban vészelt át annyi sok századot – egyik-másik macskán még azt is látni, hogy a pofáját annak idején bearanyozták. A nagyjából sértetlen példányokat a falubeli gyerekek aprópénzért eladták a turistáknak, a többit halomban, trágyaként értékesítették. Az egyik hajó nem kevesebb mint 17 tonnányi macskamúmiát, vagy 180 ezer tetemet vitt át Liverpoolba. Az ókori maradványokat Anglia-szerte szétterítették a szántókon.

Akkortájt sorra-rendre indultak Egyiptomban a busásan pénzelt expedíciók. Óriási területeket ástak föl a sivatagban, fáraósírokat, aranyozott és festett maszkokat, koporsókat találtak, pompás tárgyakkal gazdagították az európai és amerikai magángyűjteményeket, múzeumokat. A temetkezési helyeken előkerült sok ezer állatmúmiával csak addig törődtek, amíg mindet eltakarították az útból, hogy hozzáférhessenek a becsesebb tárgyakhoz. Abban az időben a kutyát sem érdekelték az óegyiptomi időkből való, nagy műgonddal bepólyált és elhantolt állati maradványok.

Művészi tökéllyel tartósított, rég pólyáját vesztett vadászkutya – a fáraó kedvence lehetett valaha. (NGO)

Művészi tökéllyel tartósított, rég pólyáját vesztett vadászkutya – a fáraó kedvence lehetett valaha. (NG.hu)

Nem az arany a fontos

Száz esztendő telt el azóta. A régészet felnőtt, a kincsvadászokat felváltották a módszeresen dolgozó kutatók. Ők már tudják: nem az aranytól ragyogó ékítmények, hanem a köznapi élet tárgyai, eszközei tesznek igazán fontossá egy-egy lelőhelyet – elmesélik az utókornak, mivel foglalkozott, miként látta a világot, s miféle istenekhez fohászkodott a hajdani idők embere. Ha így tekintünk rájuk, a letűnt korokból ránk maradt állatmúmiák mérhetetlenül értékesek.

Mindegyik mumifikált állatban valamely isten földi képviselőjét tisztelték a régi egyiptomiak. A macskáknak Tartósított marhaszeletet, finom kacsa-, liba-, galambpecsenyét is elhelyeztek a halott mellett. A húst besózták, kiszárították, vászonba pólyálták. Akár rendszeresen evett az illető ilyesmit életében, akár nem, a túlvilágon bizonyosan nem szenvedett hiányt

A cikk folytatása az NG.hu-n olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik