Élet-Stílus

Chris Rea fényei

Az Aréna ismét megtelt – igaz, némileg leválasztva – az 59 éves rocksztár, Chris Rea ünneplésére. Az „öreg” sokszor eltűnt, majd még többször előkerült, és újra a csúcsra kapaszkodott pályafutása hosszú évtizedei során. Nyilván a tehetséget, a zsenialitást éppen ez igazolja. A sok egydalos csillagocska között ez igazán maradandó teljesítmény.

A füstös, rekedtes bariton a fülbemászó dallamokkal most is nyerő kombináció volt. Chris Rea tizenkilenc évesen, 1970-ben vette az első gitárját, áll róla a legendában, s nyolc évre rá pedig Fool (if you think it’s over) című dalával meghódította a slágerlistákat. Olasz-ír származású, de sokan állítják róla, hogy valami indián vérnek is kell benne lennie! Így van-e vagy sem, nem tudjuk. A sikere persze ettől független. A virtuóz gitárjáték és az édes-bús dallamvilág a tuti recept.

KÉPGALÉRIA!

KÉPGALÉRIA!

Sokakat meglepett a megújulása. 2001-ben nagyon beteg lett, többszörös műtéten esett át, sok mindent kipakoltak belőle, évekig tartott, míg felépült. Némelyek már nem is hittek a visszatérésében. De ő nem tud a színpadtól elszakadni. Két évvel ezelőtti budapesti szereplése előtt ezt mondta az [origo]-nak: „Amikor a Blue Guitars-koncertsorozattal lezártam egy korszakot, úgy éreztem, fizikailag képtelenség lenne tovább játszani, a szervezetem egyszerűen nem bírja már ezeket a hosszú és megerőltető turnékat. Az orvosom kerek perec eltiltott a heti hat-hét fellépéstől, ráadásul úgy éreztem, a lelkemnek is szüksége van egy kis szünetre. Elvégre huszonöt éve járom a világot a gitárommal, eljött az ideje, hogy egyedül legyek egy kicsit a zenémmel, és új utakat fedezzek fel magunknak.”

Ő igazából abban hisz, hogy az embereknek szükségük van a zenére, ezért nem fél sem az internettől, sem a letöltéstől. Az ő albumait mindig megveszi a közönség, mert ő nekik ír zenét.

Erről szólt a csütörtök esti újabb budapesti koncert is. No meg a színpadi fényekről: zene és fény, hókuszpókusz nélkül, ez Chris Rea világa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik