Élet-Stílus

Sok az eladatlan új lakás

Jelentősen visszaesett az új lakások értékesítése, ráadásul márciustól szigorúbb lesz a hitelezés.

Az első félévben 4500 lakással tetőzhet az eladatlan lakáskészlet Budapesten, utána fokozatosan a kereslet veszi át a piac irányítását, amely áremelkedéssel jár – állapítja meg az Otthon Centrum (OC) elemzésében.

Tavaly a második félévben hetedannyi lakás kelt el, mint a 2008. évi hasonló időszakban Budapesten. A múlt évi teljes értékesítés 1600 új lakás volt a fővárosban, a X. (Kőbánya), a XI. (Újbuda), és a XIV. (Zugló) kerület vezetett az értékesítésben. A múlt év végén 3800 eladatlan lakás volt Budapesten, ez a szám az idén júniusra 4500-ra emelkedhet. Az év elején közel 3000 lakás építése folyt, ezek nagy része még az idén piacra kerül.

Nem célszerű halogatni a lakásvásárlást – áll a közleményben – mivel fél-egy éven belül felszívódik az eladatlan készlet. Akkortól – mivel az utánpótlás hiányozni fog – a kereslet kezdi vezérelni a piacot, amelyben megszűnnek a mostani kedvezmények, így az árak emelkedni fognak.

A közleményben az OC felhívja a figyelmet arra, hogy a márciustól beadott hitelkérelmeket már az új, szigorúbb szabályok szerint bírálják el a bankok, és magasabb lesz a szükséges önerő is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik