Élet-Stílus

Pár ezer autón osztoznak a kereskedők

Kemény visszaeséssel indult az év a magyar autópiacon. Az elmúlt évhez képest további ötven százalékkal estek vissza az eladások, a két évvel korábbihoz képest pedig jó háromnegyedével.

2010. januárjában 2967 darabra csökkentek az autóértékesítések hazánkban, tehát 54 százalék a mínusz a tavalyi 5967 autó után. (A 2008 januárja még 12 ezer darab felett volt). A visszaesés átrendezte a piacot, sosem látott ranglisták érkeztek a JATO Dynamics autóipari adatszolgáltató cégtől.

Januárban a legnagyobb darabszámban forgalomba helyezett autó a Skoda Octavia volt. Az autótípusok tízes toplistájában egyetlen esztergomi modell sem szerepel, hiányzik a Swift és a tavaly legnépszerűbb Suzukinak bizonyuló SX4. Nemcsak a Suzukinál, az egész kiskategóriából hiányoznak a vevők. A januári első tízben egyetlen kiskocsi neve bukkan fel, a Volkswagen Polóé.A márkák rangsorában a személyautókat véve a Volkswagen az első, a Golf és a Polo révén kemény három darab autóval végzett a Ford előtt. A könnyű haszonjárművekkel együtt a Ford vezet, náluk a Focus, a Mondeo és a Transit is erős.

Nem meglepő, hogy a márkák között is visszaszorult az esztergomi autógyár, a januári darabszámok alapján a BMW is megelőzte a Suzukit. Azt hozzá kell tenni, hogy bármely márka eredményét néhány tucat autóval növelve vagy csökkentve feje tetejére áll a sorrend, mert annyira csekély darabszámú kocsi kapott rendszámot hazánkban. A számok tehát csalókák, a Hyundai például megduplázta 2009 januári eladásait, de ez a mennyiség is csak arra elég, hogy éhen ne vesszen a kereskedőhálózat.

A prémiummárkák kiválóan átvészelték az idei év első hónapját, az Audi és a BMW nagyjából tavalyi darabszámai megőrzésével megduplázta részesedését, mert a piac ugye a felére zsugorodott. A Volvo még többet nőtt, a Mercedes-Benz viszont nem tudta megközelíteni 2009 januári kiugróan jó számait.

Pár ezer autón osztoznak a kereskedők 1Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MEG) társelnöke szerint a visszaesés várható volt, mert az elmúlt év első hónapjaiban kezdődtek az igen jelentős árengedménnyel járó készletkisöprő akciók.

A vezérképviseleteket tömörítő MGE vezetése kitart korábbi előrejelzése mellett, az év második felére keresletélénkülést prognosztizál, így a tavalyi 71 500 autós összeladásnál nem lesz kisebb a piac.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik