Élet-Stílus

Nem vagyunk erősek tévéfilmben

Bár a filmszemlén 9 magyar tévéfilm versenyzik, de a minőség továbbra is hullámzó, és gyakran kidolgozatlanok az alkotások – mondta el az fn.hu-nak Gödrös Frigyes, a tévéfilmes zsűri elnöke. Ezekre a filmekre több mint százmilliót adott a filmes közalapítvány, a játékfilmek harmada pedig MTV-s koprodukcióban készült.

„A most versenyző tévéfilmes alkotások között több olyan is van, amely valamilyen színdarab filmes feldolgozása, amely egyes esetekben azt jelenti, hogy a színházban szereplő előadást áttették egy filmes helyszínre, és ott gyakorlatilag megismétlik ugyanazt, amit korábban a nézőtérről láthattunk – mondta el lapunknak Gödrös Frigyes. – Persze a mostani kínálatban is vannak olyan filmek, amelyek kifejezetten érdekesek és kísérletezőek. Végül is minőségileg és tartalmilag igencsak vegyes a felhozatal.”



Tízmilliók filmenként



Az idei filmszemlén 9 tévéfilm szerepel, amely első nézésre akár soknak is tűnhet, de Gödrös szerint ez nem egy év termése. Jelenleg egyáltalán nem jut annyi pénz a műfajra, amennyire szükség lenne, és ez igencsak rányomhatja a bélyegét a filmekre. Abba nem látnak bele, hogy ki mekkora büdzsével dolgozott, de azt lehet látni, hogy gyakran esetleges a képi világ, de elképzelhető, hogy kevés volt az idő és a kapacitás is.

A Magyar Mozgókép Közalapítványnál (MMK) kérdésünkre elmondták, hogy 2006-ban, 2008-ban és 2009-ben volt tévéfilmes pályázatuk, és a most bemutatandó filmeknek több mint a felét támogatták. De akadt olyan, amely még négy évvel ezelőtt kapott pénzt, de zömében 2008-as, és 2009-es döntések alapján nyertek pénzt a pályázatokon (Mátyássy Áron: Átok – kétszer 19 millió forint, Pajer Róbert: Állomás – 60 millió forint, Pajer Róbert: És a nyolcadik napon – 23 millió forint, Vasvári Emese: Aliz és a hét farkas – 10 millió forint).

Az MMK tévéfilmes döntéseiből kiderül azonban, hogy a tévéfilm- és televíziós filmsorozat gyártási pályázaton sok játékfilmnek is osztanak pénzt. Így kapott a TV2-vel koprodukcióban forgatott Sas Tamás-film, a Szélcsend, vagy az MTV-vel készült Bunkerember vagy a Team Building.




Játékfilmtől az ismeretterjesztésig


Tévéfilmek a szemlén

Esztergályos Károly: Májusi zápor

Horváth Csaba: A tavasz ébredése

Mátyássy Áron: Átok (4. rész)

Mundruczó Kornél: Nibelung lakópark

Pajer Róbert: Állomás

Pajer Róbert: És a nyolcadik napon

Szabó Csilla: Komoly dolgok
Vasvári Emese: Aliz és a hét farkas

Végh Zsolt – Stefanovics Angéla: Messze Európában

Az idei játékfilmes versenyprogramban egyébként minden harmadik alkotás a köztévével koprodukcióban készült. Az említetteken kívül ezek közé tartozik Molnár György Ki/Be Tawaret című filmje, illetve Sas Tamás másik filmje a Presszó 10 év is. Vágvölgyi B. András Kolorádó Kidjét szintén a nagyjátékfilmek versenyében láthatjuk.

A kisjátékfilmes versenyprogramjában látható a Magyar Televízióban csütörtök esténként vetített Hajónapló című sorozat öt epizódja: a Barbárok Miklauzic Bencétől, a Hajónapló Nagy Viktor Oszkártól, a Frusztra Bagota Bélától, a Levegőt venni Bodzsár Márktól, és Mátyássy Áron Május-június című filmje is.

A dokumentumfilmek között versenyez Az Este műsorvezetője, Mészáros Antónia önálló alkotása Bogdán Árpád filmrendezőről (Megtagadva). Sós Mária, a televízió főmunkatársa Jajgatán címmel készített filmet, Petényi Katalin és Kabay Barna sorozata Hitvallók és ügynökök címen fut, Németh Gábor Péter pedig a Krétakör Színház 2009-es előadássorozatát örökítette meg Szabadulóművészek Budapesten címmel.

A tudományos-ismeretterjesztő filmek között vetítik M. Nagy Richárd és Varga Zs. Csaba rendezésében a köztelevízió műsorán vasárnaponként látható 46 részes történelmi sorozat, a Magyarország története egy epizódját (Az Aranybullától a tatárdúlásig), illetve Sári Zsuzsa filmjét.

A 41. Magyar Filmszemlén résztvevő, az MMK által támogatott tv-filmek finanszírozási aránya


tévéfilmek és támogatások

MMK támogatás 200 700 000 forint
MTV 114 436 000 forint
Duna TV 70 000 000 forint
Egyéb forrás 112 613 034 forint
Összesen 497 839 034 forint



Nem vagyunk erősek tévéfilmben 1


Ajánlott videó

Olvasói sztorik