Élet-Stílus

Michelle Wild Esterházy Péterrel versenyez

A szemletanács elnöke szerint idén a legérdekesebb verseny a kisjátékfilmek között várható. A 33 alkotásban szociálisan érzékeny témaválasztással, groteszk helyzetekkel, brutális gyilkosságokkal találkozhatunk, a főszereplők között pedig Szabó Győzővel, Michelle Wilddal, Székely B. Miklóssal, Péterfy Borival, narrátorként pedig Esterházy Péterrel és Paizs Miklóssal is.

Egy öregedő striciről szól Géczy Dávid Stricik című filmje, amelyben a főbb szerepeket Végh Péter, Szabó Simon, Horváth Kristóf, Holler Márta, Szabó Győző, és Michelle Wild, azaz Vad Katalin alakítja.

Az idő természetéről szól Hegedűs 2 László filmje, A 3Testőr, amelynek narrátora Esterházy Péter író.

Potyondy Edina A gyűjtő című filmje egy testvérpár történetét meséli el Székely B. Miklós és Nagy Mari főszereplésével. A rovargyűjteményének élő Brúnó húgánál betelik a pohár, mert nem bírja elviselni a koszos lakást és magának való bátyját.

Miklauzic Bence egy brutális gyilkosság következményeit kutatja Barbárok című filmjében, amelynek forgatókönyvét Grecsó Krisztiánnal írta. Az alkotásban feltűnik többek közt Nagy Zsolt, Bartsch Kata, Vass György, Pokorni Lia, Ujlaki Dénes és Kardos Róbert is.

A kamaszkori szexualitásról, a határok feszegetéséről szól Breier Ádám Cathrine magánélete című filmje, amelynek főbb szerepeiben többek között Rátkai Amanda, Kardos Róbert, Podlovics Laura, Kerekes Viktória és Simon Kornél látható.

Csak segélyhívás címmel forgatott filmet Nagy Kovács Lőrincz három srácról szól, akik nem is tudják, mibe torkollhat egy nyáresti autóút.

Egy váratlan éjszakai találkozás a kiindulópontja Kárpáti György Mór Éjfél című alkotásának, amelyben a főszereplő, Ádám éjszaka szökik be az iskolába, hogy visszaszerezze a rajzórán elkobzott dobverőit.

Sopsits Árpád Exitium – A pusztulás hangjai – Ritmusok V. című filmje egy zeneszerző vízióit mutatja be, aki a pusztulás különféle formáiról szóló felvételek ihletésére ír muzsikát. A sors fintoraként a műnek sikere lesz, de a történelem szörnyű tréfát tartogat a művésznek és családjának.

Nagy Viktor Oszkár Hajónaplója Rimóczy Albert, a népszerű író egy napját mutatja be, amikor a vitorlására menekült alkotóról kiderül, embergyűlölő, rasszista, aki semmi máshoz nem ért, mint hogy eltűnjön a világ szeme elől. De ahhoz sem igazán. A filmben feltűnik Rajhona Ádám, Babcsán Bence, Veiszer Alinda és Debrah Dennis.

A Hidegzuhany című film, amelyet Nagypál Orsolya írt és rendezett, Róbertről, egy színjátszó csoport lelkes, naiv tagjáról szól, aki egy, az előítéletek miatt elszökött roma fiút próbált visszahívni a nyári táborba.

Ugyancsak Nagypál Orsolya filmje a Paktum, amely egy rúdtáncosnő és egy fiú találkozásának története egy lepukkant budapesti sztriptízbárban. A főbb szerepeket Péterfy Bori, Mohai Tamás, Schmied Zoltán, Pálmai Anna és Gerner Csaba alakítja.

Szimler Bálint Itt vagyok című filmje az álmatlanságban szenvedő Viktorról szól, aki éjjel a várost járja. A mozi zenéjét az Esclin Syndo zenekar írta, és feltűnik benne többek között Vida Viktor, Murányi Szilvi, Villányi Juli, Bonta Gáspár, Hans Van Villet és Szalay Mariann.

A Buharov fivérek (Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor) és Vasile Croat (Horváth István) Jancsika és a libuskák című kísérleti filmjét egy padláson talált dolgozat ihlette, amelyet 1952-ben írt egy hétéves kisfiú. A film az alkotók szerint sötét hangulatú mese, amin azért lehet nevetni is. A film narrátora Paizs Miklós.

A Zánkay Piros rendezte Kocsonyaemberben életre kel az étel: a zseléteremtmény elkóborol, s a közeli amerikai támaszpont katonáitól teremtőjének kell őt megmentenie.

Az emberi kapcsolatok ürességére világít rá Bodzsár Márk Levegőt venni című filmjében: a történet egy menedzserről szól, aki mindenben, még a reggeli úszás közben is a kihívásokat keresi. Aki pedig nem az ügyfele, arra nem szívesen vesztegeti az idejét. A főbb szerepekben Rába Roland, Trill Zsolt, Rezes Judit, Stork Natasa és Tóth Eszter látható.

A tavalyi szemle fődíjas filmjét jegyző Mátyássy Áron Május-Június című filmje Zsókáról, a harminc év körüli egyedülálló nőről szól, aki szinte tudományos alapossággal figyeli a heroinista recepcióst. A függőség egy idő után kölcsönössé válik. A főbb szerepeket Pető Kata, Földes Eszter, Gilicze Márta, Csere Ágnes és Kádas József játssza.

Richter Nóra Óra című filmje a hatéves Orsiról szól, aki két valóságban él egyszerre. A főbb szerepeket Forgó Anna Napsugár, Kovács Zsolt, Barkóczi Irén és Hájos Zsolt alakítja.

Az Otthon című filmben Lakos Nóra rendező Kristóf kalandjait vitte filmvászonra, aki csak a sarki boltba ugrott le, mégsem tud hazajutni egy tüntetés miatt, s reggelre a rendőrség körözi. A filmben feltűnik Fejszés Attila, Láng Annamária, Mészáros Béla, Ubrankovics Júlia és Bánki Gergő is.

Nagy Dénes Riport című filmjében Léna történetét meséli el, aki egy dolgozathoz készít interjút egy börtönben. A lány érzelmileg egyre jobban azonosul a férfival, s az interjú meglepő módon végződik.

Egy hétvégi bevásárlás vesz szokatlan fordulatot Bálint Dániel Vacsora című filmjében, amelynek két főszereplője Wéber Kata és Keresztes Tamás.

Reisz Gábor Valakinek a valamije című filmjében Vincent, egy laza francia fiú történetét meséli el, aki azért érkezik Magyarországra, hogy felszámolja soha nem látott rokonának otthonát. A főszerepet Yann-Eryl Mer játssza.

A kisjátékfilmes versenyben szerepel még Nemes Jeles László és Várkonyi Tímea filmje, Az úr elköszön; Dési András György és Móray Gábor rendezése, Az utolsó kép; Szirmai Márton alkotása, a Családi kör; Lőrincz Nándortól az Egyéjszakás; Groó Diana Eldorádója; Lichter Péter rendezése, a Félálom; László Péter Felnőttfilmje; Bagota Béla alkotása, a Frusztra; Szeiler Pétertől a Halotti beszéd; Magyarósi Éva filmje, a Lena; a Szurdi Miklós és Ab Szurdi által jegyzett Showdown és Császi Ádám alkotása, az Ünnep.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik