Élet-Stílus

Nem engedik átnevezni a Komjádit

Olimpiai bajnok vízilabdázók tiltakoznak a Komjádi Uszoda tervezett átnevezése ellen. Egy civil kezdeményezés nyomán a létesítmény a december 5-én elhunyt Markovits Kálmán nevét is felvenné.

Az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke, Dömötör Zoltán által jegyzett közlemény kitér arra, hogy kézenfekvő lenne, ha a Bp. Spartacus Kőér utcai uszodáját neveznék el a 78 éves korában elhunyt Markovits Kálmánról – mivel a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó sportpályafutása befejezése után egy ideig ennek az egyesületnek az elnöke volt -, továbbá arra, hogy „emlékét a róla később elnevezendő iskolák is méltón őrizhetnék”.
A névváltozás ellen tiltakozók a hétfőn kiadott közleményben leszögezik: „A tervezett dupla névadás Komjádi Béla emlékét sérti. Ezt a kettős elnevezést mi, olimpiai bajnok magyar vízilabdázók nem tudjuk elfogadni, ez ellen határozottan tiltakozunk.”

A létesítmény hivatalos neve jelenleg Császár-Komjádi Uszoda.

Nem túl elegáns a tiltakozás

Markovits László, Markovits Kálmán fia – a Vasas klubelnöke – az MTI megkeresésére úgy fogalmazott: nem igazán szeretné kommentálni a tiltakozást. „Nem tartom méltónak és túl elegánsnak ezt az ellenkezdeményezést. Majd az illetékesek eldöntik, hogy édesapám emlékét miként lehetne a legjobban megőrizni” – mondta.

A névváltoztatásban illetékes Önkormányzati Minisztérium a civil kezdeményezés nyomán az uszoda kezelőjéhez, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézethez (NUSI) fordult, amely a vízilabda- és úszószövetségtől kér ajánlást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik