Élet-Stílus

Ezüstöt ástak a szántásból

Páratlan ezüstleletre bukkantak egy szántóföldön Hódmezővásárhely közelében: a 67 ezüstérmét egy zsoldos vagy kereskedő rejthette el a XVI. század végén.

Állampolgári bejelentésre kezdték meg a kutatást a hódmezővásárhelyi Tornyai múzeum munkatársai egy szántóföldön, ahol mintegy száz méteres körzetben 67 darab XVI. századi, a tizenöt éves háború utolsó harmadában elrejtett ezüstallért tártak fel.

Kereskedő vagy zsoldos?

A bejelentés még nem ezüstpénzekről szólt, hanem „régiséggyanús leletről”, a helyszínre siető Csányi Viktor régész és csapata csak annyit tudott, valami elő fog kerülni a földből – mondta el lapunknak Medgyesi Konstantin, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ sajtóreferense.

Az érmék 1534-1594. között készültek, döntően a Német-Római Császárság területén, egyetlen tallér „magyar vonatkozású”, ezt Báthory Zsigmond erdélyi fejedelem uralkodása idején, 1593-ban verték Erdélyben. A régészek úgy gondolják, hogy a pénzt egy bőrből készült erszényben rejthette el valaki, ami azóta elporladt.

Képgaléria!

Képgaléria!

Erre utal ugyanis az a virág alakú aranyozott bronz veret, amely az érmek közeléből került elő, és egyértelműen a török korra datálható. Az idegen pénzek alapján gyanítható, hogy tulajdonosuk külföldi volt, esetleg magyar kereskedő – a 15 éves háborúban kereskedők, hajdúk, végvári vitézek, török, tatár katonák és nyugati zsoldosok járták keresztül-kasul a vidéket.

Ott felejtette?

Az előkerült kincs tetemes összeget képviselt a XVI. század végén, mindenképpen tehetős, módosabb ember rejthette el. Mai értékét nehéz megállapítani, mert ez nagyban múlik az aktuális piaci helyzettől: a most előkerült egyik érmével azonos darab azonban a közelmúltban 3000 euróért kelt el egy árverésen. Ennek alapján elmondható, hogy a régészek többmilliós értéket tártak fel – emeli ki Medgyesi Konstantin.

A pénzek legnagyobb része a szántásból került elő, mindössze 10-25 centiméter mélységben, ami arra utal, hogy gazdája csak „elkaparta” őket. Sietős volt az útja, vagy mihamarabb vissza akrt térni érte, ez már soha nem derül ki. Valami azonban történt vele, talán meghalt, vagy csak egyszerűen nem találta meg a kincsét. Előfordulhat az is, hogy az erszényt egy odvas fába rejtették, amely mára elpusztult, elkorhadt.

közkincs

Az érmék a múzeum felújítását követően, várhatóan 2011-től időszaki kiállítás keretében tekinthetők meg a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

Hasonló érmék többször, több helyszínről előkerültek már, de ilyen mennyiséggel csak a mostani, hódmezővásárhelyi lelet büszkélkedhet. Ezért is lehet „páratlan ezüstleletről” beszélni – erősíti meg a sajtóreferens. A földben rejlő tárgyi leletek egyébként a magyar állam tulajdonát képezik, mindenki köteles bejelenteni, ha hasonlóra bukkan. A gyakorlat azonban sajnos más, virágzik az illegális kincskeresés, és a feketepiac. Minél jobban fejlődik a technika, annál több műkincs kerül közgyűjtemény helyett – illegális úton – magánkézbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik