Élet-Stílus

Federer győzött az Australian Openen

Tökéletes játékkal nyerte meg pályafutása 16. Grand Slam-versenyét a svájci világelső. Andy Murray megszorítani sem tudta Federert, három szettben kikapott, elsősorban gyenge szervái miatt, és mert nem játszott elég agresszívan.

A svájci Roger Federer nyerte az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyesét, miután vasárnap, Melbourne-ben három játszmában, 6:3, 6:4, 7:6 (13-11)-re diadalmaskodott a skót Andy Murray ellen.
Az előzetes esélylatolgatások során mindenki Federert emlegette esélyeseként, ám a riválisa csak egyetlen egy játszmát vesztett úton a döntőig, komoly esélye volt arra, hogy alaposan megnehezítse a dolgát, vagy akár megverje a világelsőt.

Ehhez képest Murray gyengén kezdett, és azonnal elbukta az adogatójátékát. Nem sokkal később kiegyenlített, de a svájcival ellentétben csak nagy nehézségek árán tudta hozni a saját szervagémjeit. Katasztrofális százalékkal adogatott, a második szerváit rendre sikerrel támadta Federer.

Federer győzött az Australian Openen 1

A svájci az alapvonalról alázott, hajszálpontos elütésekkel demoralizálta a meglepően bizonytalan ellenfelét, és egy újabb brékkel 6:3-ra behúzta a szettet. A másodikban sem változott a játék képe, hiába drukkolt az ausztrál közönség nagy része a skót teniszezőnek, Federernek egy nullára nyert brék elég volt a második játszma megnyeréséhez.

A harmadik felvonásban felcsillant a remény Murray előtt, miután 3:2-es vezetésnél a meccsen először és utoljára elvette a svájci adogatását. Már 5:2-re is vezetett, de aztán ismét az történt a pályán, amit Federer akart. A 28 éves klasszis, előbb kiegyenlített, majd a rövidítésben 10-11-ről fordítva megnyerte a játszmát, így a mérkőzést is.

A svájci klasszis játékos az eredményhirdetést követő nyilatkozatában azzal biztatta Murrayt, hogy tudása alapján képes lesz majd GS-tornát is nyerni, aki viszont elcsukló hangon panaszolta fel, hogy sírni ugyan már úgy tud, mint Federer, teniszezni viszont még nem. “Örülök, hogy legjobb játékomat tudtam nyújtani, s annak még inkább, hogy a 16 közül ez volt az első Grand Slam-sikerem, amelyet édesapaként szereztem” – összegzett a svájci teniszező.

australian open

Férfi egyes, döntő:
Roger Federer (svájci, 1.)-Andy Murray (brit, 4.) 6:3, 6:4, 7:6 (13-11)

Vegyespáros, döntő:
Black, Paes (zimbabwei, indiai, 1.) – Makarova, Levinsky (orosz, cseh) 7:5, 6:3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik