Élet-Stílus

Mit főzzek a hétvégén: Lazaczakuszka, karfiolkrémleves és borban párolt körte

Az FN.hu olvasóinak az Arany Kaviár séfje ajánl igazi orosz ételeket: Kaviáros lazaczakuszka; Karfiolkrémleves töltött jércemellel; Vörösborban párolt körte mentás csokoládéhabbal.

Sorozatunkban arra kértük a csúcsgasztronómiában jártas szakácsokat, hogy hozzáférhető alapanyagokból, és otthon megvalósítható technológiákat választva ajánljanak izgalmas ételeket, hogy a főzés ne csak nyűg legyen, hanem egy jó hétvégi program is akár az egész család számára.

A célunk, hogy megtörjük a hétköznapi unalmas ételek sorát. Ezek a menük időnként egyszerűbbek, időnként időigényesebbek, akad köztük olyan, amelyik olcsóbb alapanyagokból készül, időnként pedig igazán különleges, nehezen beszerezhető árucikkekből. Reméljük, hogy egyre többen akadnak olyanok, akik egy-egy hétvégi étkezéskor szánnak kicsit több pénzt és energiát arra, hogy olyan ennivalót készítsenek, amely túlmutat az anyagcseréhez szükséges tápanyag bevitelén. Ezeket a cikkeket emellett lehet egyfajta kiindulási pontként is kezelni, ahonnan az ötleteket, fogásokat, a fogások egyes részeit „le lehet nyúlni”, és mással esetleg össze lehet kombinálni. A korábbi cikkeinket az FN gasztrorovatában olvashatják.

Kaviáros lazaczakuszka

Hozzávalók négy személyre

40 dkg lazacfilé, 1 kg kígyóuborka, 15 dkg jázminrizs, 1 közepes fej vöröshagyma, 1,5 dl majonéz, 2 dl tejföl, 10 dkg parajpüré, 4 gerezd fokhagyma, só, bors ízlés szerint

A lazacfilét egy rész cukorral és két rész sóval megszórjuk úgy, hogy éppen elfedje a filénket majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük 5-6 órára. A jázminrizst bő vízben megfőzzük, amikor puha, leszűrjük, és hideg folyó víz alatt lehűtjük és lecsepegtetjük. A kígyóuborkát meghámozzuk, és nagyjából négy centiméter vastag hengerekre vágjuk. Belsejét kis átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.

Mit főzzek a hétvégén: Lazaczakuszka, karfiolkrémleves és borban párolt körte 1

A kihűlt és lecsepegtetett rizst sózzuk, borsozzuk, majd finomra vágott vöröshagymával és egy kevés majonézzel elkeverjük. Az így elkészített rizst az uborkakarikákba töltjük kb. kétharmadig. A lazacfilét vékonyra szeleteljük és a töltött uborkát befedjük vele. A tetején kialakult mélyedésbe vörös kaviárt teszünk. Tejfölt és egy kevés majonézt parajpürével, zúzott fokhagymával, sóval, borssal kikeverünk és a lazacos zakuszka mellé kínáljuk.

—- Karfiolkrémleves töltött jércemellel—-

hozzávalók négy személyre

40 dkg jércemell, 1 kg karfiol, 2 dl tejszín, 1 evőkanál finomliszt, 1 tojás fehérje, 5 dkg vaj, só, bors, szegfűbors, csillagánizs ízlés szerint

A karfiolt megmossuk, zöld leveleitől megtisztítjuk és rózsáira szedjük. A karfiolrózsák vastag szárait levágjuk, majd enyhén sós vízben feltesszük főni. A kicsontozott és bőrétől megfosztott jércemellet lapjára fektetve hosszában félbevágjuk, hogy két lapos szeletet kapjunk, majd téglalapra formázzuk, igyekezve, hogy közel egyforma méretűek legyenek.

Mit főzzek a hétvégén: Lazaczakuszka, karfiolkrémleves és borban párolt körte 1

A levágott nyesedéket apróra vágjuk. Sóval, őrölt szegfűborssal ízesítjük, és egy kevés tejszínnel, illetve egy tojás fehérjével jól kikeverjük. Az így kapott tölteléket a jércefilékre elosztjuk úgy, hogy a filéket felgöngyölve széleik egybeérjenek, és a töltelék ne legyen szabadon. A hengereket alufóliába csomagoljuk, a fóliát több helyen késsel megszurkáljuk és a karfiol mellé tesszük főni, kb. tizenöt percre, majd kivesszük. Ha a karfiolunk megpuhult, leturmixoljuk és visszatesszük főni. Vajon egy kevés lisztet hevítünk, majd a tűzről levéve tejszínnel elkeverjük, és a leveshez öntjük sűrű kevergetés mellett. Sóval, borssal, cukorral, csillagánizzsal ízesítjük és jól kiforraljuk. Gyakori kóstolgatással ellenőrizzük az ízét, ha az ánizs már érezhető, akkor azt ki kell venni a levesből, hogy az íze el ne uralkodjon.

Végül sűrű lyukú szűrőn átszűrjük. A töltött jércemelleket karikára vágva hozzátesszük és olíva olajon pirított fokhagymaszeletekkel kínáljuk.

—-Vörösborban párolt körte mentás csokoládéhabbal—-

hozzávalók négy személy személyre

25 dkg étcsokoládé, 2 db tojás, 2dl tejszín, 2 dkg zselatin, 4 db körte, 10 dkg vaj, 0,5 dl vörösbor (merlot), 1 ágacska menta, 3 evőkanál cukor, fűszerek ízlés szerint

Jó minőségű étcsokoládét keverőtálban lassan megolvasztunk és hozzákeverünk egy evőkanál olvasztott zselatint, két tojás sárgáját, tejszínhabot és apróra vágott mentalevelet. További felhasználásig hűtőben tároljuk.

Mit főzzek a hétvégén: Lazaczakuszka, karfiolkrémleves és borban párolt körte 1

A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, majd karalábévájóval a magokat eltávolítjuk. Egy lábosban vörösbort forralunk szegfűszeggel, fahéjjal, kardamommal, cukorral, és beletesszük a körtéket. Ügyeljünk arra, hogy ne főjön túl. Mikor a körte kb. 15 percet főtt, kivesszük a borból a fűszerekkel együtt, de a bort tovább forraljuk még 15 percig és sűrű kevergetés mellett hozzátesszük a vajat. Amikor a vaj elolvadt, levesszük a tűzről és visszatesszük a körtéket, hogy átmelegedjenek.

A körtéket tálra helyezzük, boros levükkel leöntjük és kanállal mellészaggatjuk a csokoládéhabot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik