Élet-Stílus

Tsongának esélye sem volt Federer ellen

A világelső Roger Fererer könnyedén, alig másfél óra alatt kötött útilaput Jo-Wilfried Tsonga talpára az ausztrál nyílt teniszbajnokság elődöntőjében.

A 16. Grand Slam-győzelmére hajtó svájci klasszis tulajdonképpen erődemonstrációt tartott a pénteki elődöntőben, Jo-Wilfried Tsongának még csak bréklabdája sem volt. Federer ugyan kevesebb ászt ütött, mint az ellenfele (6-4), ám ezt leszámítva a játék miden elemében jobb volt: kiválóan szervált (az első adogatásainak 84 százalékából pontot ért el), hatékony volt a hálónál, továbbá 33 nyerőütése mellett feleannyiszor hibázott, mint a francia vetélytársa, akinek az adogatásait összesen ötször vette el.

Az első játszmát 30 perc alatt „húzta be” Federer úgy, hogy 1:1 után meglépett, 4:1-re is vezetett, és innentől kezdve már csak egy gém csúszott ki a kezei közül. A második menet is alig tartott tovább fél óránál, a svájci ezúttal 2:2 után szakította le Tsongát, aki 5:2-nél ugyan még nyert egy játékot, ezzel együtt a szettet simán elveszítette.

Meg sem tudta szorítani a világelsőt (MTI/EPA)

Meg sem tudta szorítani a világelsőt (MTI/EPA)

A 27 perces harmadik, utolsó játszma is csak 1:1-ig volt szoros, Federer 5:1-es vezetés után 6:2-vel húzta be az utolsó strigulát. Federerre az a brit Andy Murray vár majd a melbourne-i döntőben, aki a mérleget tekintve jobban áll, 6-4-re vezet ellene.

Ugyanakkor amíg a britek első számú teniszezője „csak” a második Grand Slam-döntőjére készül, addig 28 esztendős svájcinak ez lesz pályafutása 22. GS-fináléja, Melbourne-ben eddig három alkalommal (2004-ben, 2006-ban és 2007-ben) diadalmaskodott.

Nadal kényszerpihenőn

Négy hétig nem versenyezhet Rafael Nadal, a spanyolok első számú teniszezője, aki a jelenleg zajló Australian Openen térdsérülés miatt feladta a brit Andy Murray elleni negyeddöntőjét. A melbourne-i viadalon tavaly diadalmaskodó Nadal két hetet pihen, majd újabb két hétig készül fel a következő viadalára. A világranglistán még második helyen álló teniszező a 2009-es idényben sokat hagyott ki térdpanaszok miatt.

Férfi egyes, elődöntő:
Federer (svájci, 1.)-Tsonga (francia, 10.) 6:2, 6:3, 6:2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik