Élet-Stílus

Már 600 turistát mentettek ki Machu Picchuról

Az időjárás javulásával felgyorsult a perui esőzések miatt már napok óta az inka romvárosban, Machu Picchun rekedt turisták kimentése.

A perui turisztikai miniszter közlése szerint helyi idő szerint csütörtök reggel mintegy 600 turistát tudtak elvinni helikopterekkel a helyszínről. Így a Machu Picchu lábánál lévő Aguas Calientes faluban rekedt 2000 emberből (akik amiatt várakoztak itt már vasárnap óta, mert a közeli Cuzcóból ide vezető magas hegyi vasútvonalat sziklaomlások rongálták meg és zárták el) már több mint 1600 embert menekítettek ki.

A perui hatóságok tucatnyi helikoptert vetettek be a mentőakcióban: ezek felét az Egyesült Államok biztosította, de például az argentin légierő is küldött két gépet csütörtökön erősítésül.

A már kimenekítettek közül néhányan arról számoltak be, hogy a Machu Picchu lábánál rekedt tömegből elsőként az európai és amerikai turistákat vitték el a helikopterek, de ezért az illetőknek 500 dollárt kellett fizetniük. A perui turisztikai miniszter viszont azt állította: senkitől nem kértek pénzt azért, hogy elszállítsák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik