Élet-Stílus

Hidegrekordok Magyarországon

Valószínűleg nem dőlnek hidegrekordok a héten, bár kétségkívül nagyon hideg lesz. Magyarországon egyébként -35 fok a csúcs, bár szélsőséges hőmérsékletek évről évre előfordulnak. Léteznek rendkívül extrém hideg napok is – előrejelzés és rekordok az fn.hu-n.

Hideg lesz az előttünk álló hét, de hidegrekord nem várható a következő napokban. Kedd és csütörtök reggel helyenként -15 Celsius-fok alá is csökkenhet a hőmérséklet, de hidegrekordhoz nincs elég vastag hóréteg és a magasban fölöttünk elhelyezkedő légtömeg sem „elég hideg” ehhez – tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálattól (OMSZ).

Hétfő estig egész Magyarország felett megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, kedden már többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Eleinte főként nyugaton várható hószállingózás, majd kedden nyugaton és délen valószínű havazás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5, -11, a legmagasabb nappali hőmérséklet kedden -2, -6 fok között alakul.

Szerdától hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap, majd többnyire erősen felhős időre van kilátás, eleinte délen, később már több helyen várható havazás, közte szórványosan valószínű hózápor. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a szerdától szombatig terjedő időszak első felében -7 és -12, a tartósan derült, vastag hóval borított tájakon -15 Celsius-fok körül várható. Később -4, -9 fok közötti minimum valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben többnyire -2 és -7, majd +1 és -3 fok között alakul.

az időjárás-jelentésen túl

Az fn.hu és az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésében sorra vesszük az érdekes, sokszor veszélyes téli időjárási helyzeteket. A következő részben arról lesz szó, miért épp a télen is enyhe időjárásáról ismert Földközi-tenger térségéből érkezik a legtöbb hó Európában.

Extrém hidegek Magyarországon

A legtöbb extrém hideg nap hazánkban az északkeleti országrészben fordul elő, nagyobb városainkban pedig a legkevesebb, köszönhetően a városi hőszigetnek. Extrém hidegről a meteorológusok akkor beszélnek, ha a minimum-hőmérséklet -10 Celsius-fok alá süllyed, illetve ha a napi középhőmérséklet nem haladja meg a -5 fokot. Rendkívül extrém hideg napok, -20 fok alatti hőmérséklettel, leginkább Somogy és Zala megye térségére jellemzőek, köszönhetően annak, hogy „szélvédett helynek” számítanak.

(MTI)

(MTI)

A -10 Celsius-fok alatti napi középhőmérséklet ugyanakkor már szintén az északkeleti országrészre jellemző leginkább, mivel itt fordul elő legtöbbször télen a párás, ködös, zúzmarás, borult idő. Hidegbetörések alkalmával, vagyis a hidegfront mögött beáramló légtömeg hatására pedig itt erősebb a szél, mint az ország délnyugati részén. A tartósan extrém hideg legalább öt napon keresztül tart, és leginkább a Tiszántúlt jellemzi. Tartósan rendkívül extrém hideg kizárólag a Nyírségben fordul elő.

abszolút hidegrekordok

Hazai abszolút minimum-hőmérséklet: -35 °C Miskolc-Görömbölytapolca, 1940. február 16. Legalacsonyabb napi középhőmérséklet: -26,8 °C Baja, 1942. január 24. Legalacsonyabb napi maximum-hőmérséklet: -23,0 °C Kecskemét-Miklóstelep 1942. január 24.

Narancs riasztás

Az OMSZ narancssárga, második szintű riasztást ad ki extrém hideg idő esetén, azaz hogyha a napi középhőmérséklet -10 Celsius-fok alá süllyed. Szinte minden télen előfordul, hogy az éjszakai órákban igen erősen lehűl, többnyire -15 fok alá süllyed a levegő hőmérséklete, és a nappali órákban is csak kevéssel emelkedik -5 fok fölé.

A hőérzetet a hőmérséklet mellett a szél erőssége is jelentősen befolyásolja: a várható szeles időjárás és az extrém hidegre figyelmeztető riasztás esetén különösen érdemes felkészültnek lenni. A hosszabb útra autóval indulóknak mindenképp érdemes gondoskodni meleg öltözékről, takaróról és élelemről.

Három rekorder év

Az extrém hidegek gyakoriságát és tarósságát tekintve január a leghidegebb hónap, a második a február. Márciusban ritkán fordul elő extrém hideg nap, de az esetek legnagyobb részében ez tartósnak bizonyul. Az elmúlt 30 évben három kemény tél fordult elő, amelyeken átlagosan 20 napot meghaladó extrém hideg nap fordult elő: a 1984/1985, 1986/1987 és a 2002/2003-as télen.

Extrém és rendkívül extrém hideg nap leginkább anticiklonhoz, azaz a magasnyomású légköri képződményekhez köthető. Az extrém hideg kialakulásához mindenképp szükséges a szélcsend és a minél vastagabb összefüggő hótakaró, a derült égbolt és az alacsony relatív páratartalom. A legnagyobb hideg a Szibéria felől beáramló hideg levegő nyugalomba jutása után szokott bekövetkezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik