Élet-Stílus

Európában is beakadnak Toyoták gázpedáljai

A Toyota várhatóan 2 millió autót fog visszahívni Európában a gázpedál hibája miatt, amely hiba okán már 4,2 millió autót rendelt vissza Amerikában.

Az Egyesült Államokban a Toyota néhány hónapon belül már a második visszahívást jelentette be a hét végén, a korábbihoz hasonlóan ezúttal is a gázpedállal van a probléma. A világ legnagyobb autógyára Európában gyártott modellek visszahívását is fontolgatja.

Az Egyesült Államokban 2,3 millió Toyotát rendelnek vissza, mert a gázpedál beragadhat. Az akció 2007-2010 között gyártott nyolc modellt érint: RAV4, Corolla, Matrix, Avalon, Camry, Highlander, Tundra, Sequoia.

A vállalat tavaly novemberben jelentette be az 1957-es amerikai piacra lépés óta eltelt időszak legnagyobb visszahívási akcióját: a japán gépkocsigyártó 4,2 millió autót rendelt vissza a szervizekbe, mert a gázpedál beakadhat a padlószőnyegbe, és balesetet okozhat. Az amerikai NHTSA közlekedésbiztonsági felügyeletnek eddig 100 olyan esetről van tudomása, amikor valami baj volt a Toyoták gázpedáljával, és emiatt komolyabb balesetek is adódtak már.

A NHTSA múlt év végén közzétett adatai szerint a Toyota hívta vissza a legtöbb hibás autót 2009-ben 4,92 milliót (személyautó és kisteherautó), s ezzel története során első ízben vezeti a hibalistát. A Toyota kilenc komolyabb visszahívást jelentett be 2009-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik