Élet-Stílus

Letiltották a kéretlen emeltdíjas sms-eket

A Nemzeti Hírközlési Hatóságnál egyre többen panaszkodtak, volt, akinek fél millió forintos számlát sikerült kéretlen sms-ekből összehoznia.

Az emelt díjas sms-ek körüli problémák miatt a Nemzeti Hírközlési Hatóság döntése értelmében ilyen üzenetet csak az a felhasználó kaphat, aki a szolgáltatójánál egyértelműen jelzi, hogy szeretné azt, más nem.A Pannon és a Vodafone bíróságon támadta meg a rá vonatkozó határozatot, ezért azok még nem kötelezők rájuk nézve. A T-Mobile elfogadta az NHH előírásait.

Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (hfjk) csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt időszakban mintegy 250 panasz érkezett hozzájuk a fogadott emelt díjas sms-ekkel kapcsolatban. Volt olyan ügyfél is, aki fél millió forintos számlát kapott ilyen üzenetek fogadásáról, de az átlagos számla 10 ezer forint értékű.Márton György, az NHH szóvivője kifejtette, a hatóság előírása szerint a szolgáltatóknak alapbeállításként azt kell rögzíteniük, hogy fogadott emelt díjas sms automatikusan nem vehető igénybe. Hozzátette, a panaszok különbözőek, előfordult, hogy valaki nem regisztrált egyértelműen, vagy nem is rendelt ilyen, például csengőhangokat, játékokat, videoklipeket, híreket tartalmazó üzenteket, ám később számlát kapott róluk.

Az NHH ezért vizsgálatot indított az ügyben. Ennek során kiderült, hogy a társaságok a szolgáltatás bevezetése előtt nem tájékoztatták megfelelően a fogyasztókat, akik sokszor azt hiszik, hogy a kapott sms ingyen van. A szolgáltatók több esetben nem tudták bizonyítani, hogy a felhasználó valóban igénybe akarta venni az emelt díjas sms-t. Egy újabb probléma az, hogy az sms-ek ára távközlési követelésként jelenik meg, s ha nem fizeti ki a számlát az ügyfél, akkor kizárja magát a telefonszolgáltatásból is.

Takács Péter elmondta: csatlakoztak a Magyar Mobilmarketing és Tartalomipari Egyesület kezdeményezéséhez, s részt vesznek a www.mobilozzokosan.hu weboldal létrehozásához. Az oldalon az érdeklődők tájékozódhatnak az emelt díjas tartalmakról is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik