Élet-Stílus

Súlyos vereség a spanyoloktól

A magyar férfi kézilabda-válogatott nem tudta megismételni a franciák elleni jó játékát, és szerdán 34-25-re kikapott az olimpiai bronzérmes spanyol csapattól az ausztriai Eb-n, így pénteken a csehek ellen pontot kell szereznie a középdöntőbe jutáshoz.

A keddi nyitónaphoz hasonlóan megint többezer magyar szurkoló lepte el a bécsújhelyi csarnokot, és a legtöbbjük élt is a szervezők adta lehetőséggel, így valóságos zászló erdő borította az egyik kapu mögötti tribün középső és felső részét.
A találkozó előtt vált bizonyossá, hogy ha most nyer Csoknyai István szövetségi kapitány együttese, akkor középdöntős – azaz a legjobb 12 közé kerül -, és a maximális négy pontból hármat visz magával az innsbrucki csoportba, míg a csehek kiesnek, és tét nélküli lenne a pénteki egymás elleni derbi.

A spanyoloknál – ahogy jelezte is – a magyar származású Sterbik Árpád beöltözött, de nem igazán melegített, mivel a nyitónapon súlyos vádlisérülést szenvedett. A szabályok értelmében – mivel a spanyolok a maximális 16 főt nevezték az alapszakaszra – új játékost csak a középdöntőre cserélhetnek, így egyedül Hombrados maradt a hálóőrök közül. Mindenesetre érdekes lett volna egy Sterbik-Krivokapics párbaj, hiszen egymás esküvőin voltak tanúk…

GALÉRIA

GALÉRIA

A két Entrerrios góljára Gál válaszolt az 5. percben, A spanyolok a folytatásban is remekül védekeztek, és szép lassan növelték előnyüket. A 9. percben, 2-6-nál Csoknyai időt kért, és több mozgást várt el játékosaitól. De hiába, mert a rivális minden téren jobb volt ebben a szakaszban, és Puljezevics kapus sokszor került kiszolgáltatott helyzetbe. Krivokapics egy közel hétperces gólcsendet tört meg, ugyanakkor a túloldalon Alberto Entrerrios ellenállhatatlan volt.

A 15. percben, 4-9-nél Fazekas állt a kapuba, míg Schuchot, később pedig Gált kiállították. Furcsa módon a két emberhátrány alatt nem nőtt a különbség, ám azonos létszámban igen (22. perc: 12-6). Támadásban változatlanul sok volt a pontatlanság, míg a védőfalat a spanyolok könnyedén törték vagy lőtték át, így aztán szünetre tetemesre hízott a hátrány. Már attól kellett tartani, hogy kétszámjegyű lesz a különbség.

A második félidő Iváncsik Gergő kihagyott hétméteresével kezdődött, Laluskát kiállították az osztrák bírók. Ráadásul folytatódott a pechszéria, Fazekast bokasérülés miatt ápolni kellett. A csupa rosszban a csereként beállt Gulyás három gólja jelentett némi gyógyírt. És még nem volt vége: Ilyés is kiült szabálytalanság miatt, így aztán szinte reménytelennek tűnt a hátrány ledolgozása, noha fellángolások voltak, és a lelkes szurkolókon sem múlott semmi.

A záró negyedóra 24-16-os spanyol vezetésről indult, vagyis a pihenőhöz képest nem változott semmi. Eklemovics két találatával rövid időre visszaadta a reményt, azonban az ellenfél gyorsan lehűtötte a kedélyeket. Apró derültséget keltett, amikor Gulyás ütközött az egyik játékvezetővel, aki ettől a padlóra vágódott, de más miatt nem volt ok a mosolyra. A kapitány a hajrában már csak azért kért időt, nehogy tízgólos legyen a különbség, ez a terve legalább valóra vált.

nyilatkozatok

Csoknyai István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: “A spanyolok agresszív védekezését nem tudtuk átjátszani, és már a szünetre nagy hátrányba kerültünk. Sajnos, ez a második félidőre is megmaradt, noha egy kicsit javult a támadójátékunk. Sem a védekezésünk, sem a kapusteljesítményünk nem volt elegendő egy jó eredmény elérésére. A spanyoloknak a továbbiakban is sok sikert kívánok.”

Valero Rivera, a spanyolok szövetségi kapitánya: “Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel és a mutatott játékkal, büszke vagyok a csapatomra. A jó védekezésünk volt az alapja a sikernek. Támadásban jól járattuk a labdát, és így feltörtük a magyarok védőfalát.”

A spanyolok ezzel a sikerrel bejutottak a középdöntőbe, azaz a legjobb 12 közé, a magyarok számára pedig pénteken jöhet az eddig pont nélküli csehek elleni ki-ki meccs. A Csoknyai-csapatnak – mivel pontot szerzett az olimpiai és világbajnok franciákkal szemben – elég a döntetlen.

férfi európa-bajnokság, csoportkör, 2. forduló

D csoport
Spanyolország-Magyarország 34-25 (17-9)
Gól: A. Entrerrios 7/3, Tomas 7, Romero 5/3, Malmagro 4/1, Ugalde 3, R. Entrerrios 2, Aguinagalde 2, Rodriguez 2, Prieto 1, Morros de Argila 1, illetve Gulyás 5, Krivokapics 5/3, Eklemovics 4, Iváncsik G. 3, Ilyés 2, Gál 2, Törő 2, Katzirz 2

Franciaország-Csehország 21-20 (16-10)

Az állás: 1. és már továbbjutott Spanyolország 4 pont, 2. és már továbbjutott Franciaország 3, 3. Magyarország 1, 4. Csehország 0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik