Élet-Stílus

Kiesett a Sopron és a Szeged az Euroligából

A Sopron és a Szeged csapata is kikapott, és kiesett az Euroligából a csoportkör utolsó fordulójában, így a legjobb 16 között egyedül a Pécs képviseli majd a magyar színeket.

Hazai vereséggel búcsúzott a Sopron

A legutóbb a négyes döntőbe menetelt Sopronnak “csak” annyit kellett tennie a zárófordulóban, hogy legyőzi a vendég Prahát. A csehek ugyancsak 4 sikernél és 5 kudarcnál jártak, így igazi ki-ki meccsre került sor az MKB Arénában a továbbjutásért.

Székely Norbert együttese jól tartotta a lépést a sztárokat felvonultató riválissal, amelyben az Európa-bajnok francia Sandra Le Drean, a tavalyi Eb legjobbjává választott görög Evgenia Malci és a kétszeres All Star-válogatott amerikai Lindsay Whalen sem “kapta el igazán a fonalat”. A kiélezett küzdelem a második negyedben is megmaradt, a sok triplát beszedő magyar bajnoknál főként a szerb Jelena Milovanovic jeleskedett. A félidőben 45-46 volt az állás.

Fordulás után egyre inkább a hármasokat 56 szézalékkal dobó prágaiak akarata érvényesült, akiknél Katerina Elhotova és a lett Ieva Kublina is alaposan megszórta a zöld-sárgákat. Hazai részről a házi gólkirály Amber Holt és Honti Kata is rákapcsolt, de az utolsó szakasz így is 64-71-ről indult. Ebben a Székely-alakulat hiába küzdött fogcsikorgatva, a különbséget rutinosan őrző vendégeknek mindenre volt válaszuk, így a hűség városának legjobbjai – bár a hajrában egy pontra feljöttek – óriási csatában alulmaradtak a túlerővel szemben.

A Sopron 4/6-os mérleggel a C csoport ötödik helyén végzett, azaz épphogy lemaradt a nyolcaddöntőről, ahová a három magyar indulóból – a Pécs révén – végül csak egy jutott be.

székely norbert, a sopron vezetőedzője

“Büszke vagyok a csapatomra, mert fantasztikus szezonon vagyunk túl. Évközben rengeteg problémánk adódott, de mindig kikászálódtunk belőlük. Ma a Prága extrán dobott, és olyan egyéni képességeket csillogtatott meg, amelyekkel mi nem tudtuk felvenni a versenyt.”

Kipottyant a Szeged is

A Szegednek (2/7) a továbbjutás érdekében először is nyernie kellett Brnóban, ami már csak azért sem volt könnyű, mert kiújultak Fűrész Emőke térdproblémái, így a klub honlapja szerint a csapatkapitány hétfőn artroszkópiás műtéten esett át, és csak az NB I rájátszásában térhet vissza. Ha Bencze Tamás gárdája az ő távollétében is győzött volna Csehországban, akkor még izgulhatott a Fenerbache-Tarbes és a Szpartak Moszkva-Gdynia találkozó “szerencsés” kimenetelén is.
A Tisza-partiak átérezték a tét nagyságát, és nem tágítottak a 2006-ban Euroliga-aranyérmes hazaiaktól, főként Iva Ciglar jeleskedett a pontgyártásban. Sőt, a nagyszünetben a magyar bajnoki ezüstérmes vezetett (36-39).

Térfélcsere után Olena Zserzserunovának köszönhetően már hét pontra is meglépett a Szeviép (43-50), a Brno azonban az utolsó negyed elején utolérte ellenfelét, és fordított (54-52). A hajrát a csehek bírták jobban, így a Szeged 2/8-as győzelmi mutatóval a D csoport ötödikjeként végzett, azaz nem került be a nyolcaddöntőbe.

Pécsi henger

A Pécs (3/6) már páholyból figyelte a zárókör küzdelmeit, mivel múlt héten a Gospic legyűrésével már bejutott a nyolcaddöntőbe. A Lille hazai legyőzése ezzel együtt nem jelenthetett problémát a baranyaiaknak, ugyanis a franciák 1/8-as mutatóval a B csoport utolsó helyén szerénykedtek.

A találkozó fényesen igazolta az erőviszonyokat, a házigazdák 14-2-re elhúztak, majd Vajda Anna vezetésével fokozatosan 20 pont fölé tornázták a különbséget. A franciák kiváló edzőpartnernek bizonyultak, és egy félidő alatt mindössze 18 pontot hoztak össze, a szünetben 47-18 volt az állás.

Az izgalommentes folytatás gyakorlatilag egyszemélyes Vajda-bemutatóvá alakult – a nézők nagy örömére -, a különbség a harmadik negyedben már 40 pontot is meghaladta, Füzy Ákos tanítványai végül simán besöpörték a győzelmet. A pécsiek 4/6-os mérleggel zárták az alapszakaszt, és a B csoport negyedikjeként jutottak tovább a nyolcaddöntőbe.

eruroliga, csoportkör, 10. forduló

B csoport:
MiZo Pécs 2010-Lille (francia) 94-42 (23-9, 24-9, 23-4, 24-20)
A magyar csapat legjobb dobói: Vajda 29, Quigley 12, Fegyverneky 11, Ohlde 10

D csoport:
Brno (cseh) – Szeviép-Szeged 69-61 (20-17, 16-22, 15-13, 18-9)
A magyar csapat legjobb dobói: Zserzserunova 17, Ciglar 11, Horváth 11, Németh 10

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik