Élet-Stílus

Megegyezéses 0-0 az Afrika-kupán?

Az Angola-Algéria meccsen a döntetlen mindkét csapat számára továbbjutást ért az A csoportban. A kvartettben harmadikként záró Mali hivatalosan is panaszt tett.

“Nem találok szavakat, annyira csalódott vagyok” – fogalmazott Frederic Kanouté, a Sevilla csatára a Mali-Malawi mérkőzés után, amelyet csapata egyébként 3-1-re megnyert. A győzelem azonban ezúttal kevés volt, mert a másik ágon játszott Angola-Algéria meccsen nem esett gól, így a házigazdákat az algériai válogatott követte a legjobb nyolc közé. A helyzetet az észak-afrikaiak kapitánya, Raabah Saadane nyilatkozata jellemzi a legpontosabban: “A legfontosabb, hogy bejutottunk a negyeddöntőbe. Malinak nagy pechje volt, pedig nagyon jó csapat. Mi is megpróbálunk feljavulni a hátralévő mérkőzésekre”.

Mali-Malawi 3-1

Saadane nem véletlenül szabadkozott: Algéria úgy jutott tovább a csoportjából, hogy mindössze egy gólt lőtt, miközben Mali hétszer volt eredményes. Csakhogy az az egy algériai gól éppen a Mali elleni meccsen esett, s mivel a szabályok szerint azonos pontszám esetén nem a gólkülönbség, hanem az egymás elleni eredmény dönt, a sivatagi rókák egygólos győzelme volt a továbbjutás kulcsa.

Angola-Algéria 0-0

Az 1-3-as gólkülönbséggel erősen olaszos továbbjutást produkáló Algéria egyszer már nyert Afrika-kupát. Az 1990-es torna Rabah Madjer csapatának diadalmenetét hozta, mivel Algéria mind az öt meccsét megnyerte, 13-2-es gólkülönbséggel (Nigéria 5-1, Elefántcsontpart 3-0, Egyiptom 2-0, Szenegál 2-1, Zambia 1-0).

A legtöbben azonban most mégsem az 1990-ben történtekre, hanem 1982-re emlékeznek. A spanyolországi világbajnokság csoportkörének utolsó fordulójában NSZK 2-1-re verte Ausztriát, s a felháborító megegyezéses meccsel mindkét európai csapat továbbjutott, Algéria pedig kiesett. A mali szurkolók hasonló vádakkal illették az Angola-Algéria meccs résztvevőit: az már a mérkőzés előtt is nyilvánvaló volt, hogy a döntetlennel mindkét csapat továbbjut, az eseménytelen „csata” pedig 0-0-val zárult.

A Mali Labdarúgó Szövetség hivatalosan is panasszal élt a kontinentális szövetségnél (Caf) a hétfő délutáni mérkőzés miatt. A mali szövetség főtitkára, Boubacar Thiam azt írta a CAF-hoz eljuttatott levélben, hogy az ominózus meccs második félideje “a futball paródiája volt”. “Mindkét csapat úgy játszott, hogy maradjon a 0-0, amely mindkettőjüknek előnyös volt. Ez a viselkedés ellentétes a FIFA etikai és sportszerűségi kódexével, és elítélendő” – fogalmazott.

Az érintettek határozottan cáfolták a vádakat. “Nem állapodtunk meg a végeredményben Angolával. Soha nem tennénk ilyet!” – kommentálta a vádakat az algériai kapitány. Van, aki hisz neki, s van, aki nem.

(Cikkünket partneroldalunktól, a focitipp.hu portáltól vettük át)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik