Élet-Stílus

Hatalmas meglepetés az NFL-ben – videó

Az előre lesajnált New York Jets nagy meglepetésre 17-14-re győzött a végső győzelemre is esélyesnek tartott San Diego Chargers otthonában, ezzel bejutott a főcsoport-döntőbe a profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL).

A Jets borította a papírformát, miután vasárnap este legyőzte a sokkal esélyesebbnek tartott Chargerst. A kaliforniai csapat zsinórban 11 megnyert meccsel a háta mögött készülhetett a rájátszásra, ráadásul második kiemeltként nem kellett pályára lépnie az első körben. Úgy tűnik, a pihenés többet ártott, mint használt a San Diegónak, amely mélyen a tudása alatt játszott, és bár megszerezte a vezetést, nagy árat fizetett Nate Kaeding három – egyenként három pontot érő – elrontott mezőnygól-kísérletéért.

A New York-i alakulat Philip Rivers elpasszolt labdája nyomán került először touchdown közelébe, és az utolsó felvonás elején sikerült is átvennie a vezetést, majd Shonn Greene 53 yardos futásával a győzelem küszöbére lépett. Az ellenfél irányítója, Rivers TD-jével ugyan izgalmassá tette a hajrát, de az eredmény már nem változott, így bombameglepetésre a Jets lesz az Indianapolis Colts ellenfele az AFC döntőjében.

A Colts az alapszakasz legértékesebb játékosának megválasztott, egyben a profiliga egyedüli négyszeres MVP-jének, Peyton Manningnek a vezetésével a Baltimore Ravenst búcsúztatta az elődöntőben. A kiváló irányító a második negyed legvégén, két perc alatt két TD-passzt is kiosztott, ezzel gyakorlatilag el is döntötte a továbbjutás sorsát. Annál is inkább, mert az ellenfél – akárcsak a november 22-én lejátszott, szintén elveszített alapszakasz-mérkőzésen – szombat éjszaka sem volt képes touchdownt elérni…

A Nemzeti főcsoportban, az NFC-ben sima találkozón jutott tovább, s került a fináléba a Minnesota Vikings és a New Orleans Saints. A Minnesota „esze”, a 40 éves, ezáltal a playoff történetének legidősebb kezdő irányítója, Brett Favre 234 passzolt yarddal és négy TD-passzal (háromszor Sidney Rice kapta el a „tojást”) járult hozzá a vendég Dallas Cowboys leiskolázásához. A „vikingek” védőegysége mindössze egy mezőnygólt engedélyezett a Dallasnak, amelynek – ugyancsak klasszisnak számító – irányítóját, Tony Romót hatszor is földbe döngölte (sack). Romónak amúgy is nehéz estéje volt, kétszer is elveszítette, kiejtette a kezéből (fumble) a labdát, egyszer pedig eladta (interception).

A Vikings vasárnap New Orleansban lép majd pályára, miután a főcsoportelső Saints a három TD-passzal előrukkoló Drew Brees vezetésével magabiztosan, 45-14-re legyőzte az Arizona Cardinalst. Az irányító mellett Reggie Busht is illik megmeltíeni, miután két TD-ét is szerzett, a másodikat egy punt 83 yardos visszahordásából. Ez annyit tesz, hogy az ellenfél által elrúgott labdával meg sem állt a vendég Arizona célterületéig.

NFL, rájátszás, főcsoport-elődöntő
Amerikai főcsoport (AFC):
San Diego Chargers (2. kiemelt)-New York Jets (5.) 14-17
Indianapolis Colts (1.)-Baltimore Ravens (6.) 20-3

Nemzeti főcsoport (NFC):
Minnesota Vikings (2.)-Dallas Cowboys (3.) 34-3
New Orleans Saints (1.)-Arizona Cardinals (4.) 45-14

A főcsoport-döntők programja:
AFC: Indianapolis Colts-New York Jets
NFC: New Orleans Saints-Minnesota Vikings

Ajánlott videó

Olvasói sztorik