Élet-Stílus

Interneten vehetünk orrszarvúszarvat

Hat internetes oldalt azonosítottak a WWF munkatársai, ahol orrszarvúszarvat lehet vásárolni, kilónként 20-40 ezer dollárért. A baj csak az vele, hogy illegális. A hatalmas állattól ugyanis csak az élete árán lehet megszerezni ékességét.

Úgy tűnik, reneszánszát éli az orrszarvúk illegális vadászata, amely mára a legtöbb fajt a kihalás szélére sodorta. Vietnamban a szarvakat üzletekben és kórházakban árulják, és sok helyen lehet megvásárolni az őrlésükre és keverésükre szolgáló speciális tálakat is.

Tízmilliókba kerül

A szarvakhoz legalább hat internetes kereskedelmi oldalon is hozzá lehet jutni az országban. Az oldalakon nem adnak meg átvevőhelyet, és csak mobiltelefonszám segítségével lehet felvenni a kapcsolatot az eladóval. Az esetenként másfél méteres szarvakat kilónként 25-40 ezer dollárért kínálják a feketepiacon – közölte a WWF Magyarország.

Szélesszájú orrszarvú (Forrás:  Wj32 - wikipedia.hu )

Szélesszájú orrszarvú (Forrás: Wj32 – wikipedia.hu )

Az orvvadászat miatt komoly aggodalomra ad okot szumátrai és jávai orrszarvú-populációk bizonytalan helyzete Malajziában, Indonéziában és Vietnamban. A növekvő kereslet azonban beindította az afrikai importot is, aminek a széles- és a keskenyszájú orrszarvúk látják kárát. Legálisan egyedül a szélesszájú, vagy fehér orrszarvút lehet vadászni, ám a trófea tulajdonosa nem adhatja el a szarvat. A kereskedők azonban a törvény adta kiskapukat kihasználva mégis megteszik.

Állítólag rák ellen is jó

A szélesszájú orrszarvú az elefánt után a második legnagyobb szárazföldi állat: egy kifejlett példány hossza 350-400, marmagassága 180 centiméter is lehet, súlya 2800-3500 kilogramm. Két hatalmas orrszarva közül az első akár 1,5 méteresre nőhet. Szokták fehér orrszarvúnak is nevezni, ami egy félreértésnek köszönhető. A dél-afrikai búr telepesek holland nyelven „széles”-nek (wijd) nevezték a szélesszájúakat, amit az angol telepesek fehérnek (white) értelmeztek – írja a wikipedia.hu.
Vietnami források alapján 2006. óta 38, míg dél-afrikai adatok szerint 268 vastagbőrű tetemét exportálták Afrikából Délkelet-Ázsiába. A WWF úgy tudja, az afrikai orvvadászat legalább 95 százaléka Zimbabwében és a Dél-Afrikában folyik.

És miért kell meghalniuk? Mert a kínai népi gyógyászat úgy tartja, hogy az orrszarvú szarva egyike a három immunerősítőnek. Összetörve vagy porrá őrölve forrásban levő vízben oldják fel, és többek között a láz, a reuma és a köszvény kezelésére használják. A kelet-ázsiaiak ezen felül hatékony ajzószernek tartják.

Vietnami „tapasztalatok” szerint a rák ellen is hatásos: egy kormányhivatalnok állította, hogy segítségével kigyógyult a rákból. A hitelesnek számító forrás méginkább felhajtotta az orrszarvútülök utáni keresletet. Másrészt a drága portéka birtoklása státusszimbólumnak számít, és az életszínvnal növekedésének köszönhetően egyre többen engedhatik meg maguknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik