Élet-Stílus

Az Avatar lenyomja Tarantinót?

Vasárnap este rendezik meg Los Angelesben az idei Golden Globe-gálát, amelyen kiderül többek között, hogy kap-e Tarantino, James Cameron vagy George Clooney az elő-Oscarnak is nevezett díjakból. Az fn.hu helyszíni tudósítója hétfő hajnalban számol be a gáláról és a díjazottakról.

A Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szavazatai alapján összeállt listát a George Clooney főszereplésével készült Egek ura című romantikus film vezeti hat nominációval. Nem lesz könnyű dolga Jason Reitman filmjének például a „Legjobb dráma” kategóriában, ahol többek között James Cameron minden elképzelhető rekordot megdöntő Avatarjával, és Tarantino Becstelen brigantyk című új filmjével küzd meg az elismerésért. Az Egek ura e mellett a legjobb rendezésért és legjobb forgatókönyvért is díjat söpörhet be, valamint Vera Farmiga vagy Anna Kendrick a legjobb női mellékszereplőnek, George Clooney pedig a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat viheti haza.

Federico Fellini klasszikus filmjének, a 8 és félnek a musical-újragondolása, a Nine öt jelölést ért el (legjobb vígjáték vagy musical, főszereplő, főszereplőnő, mellékszereplőnő, betétdal). Naná, hogy több kategóriában szerepel az Avatar is: a legjobb filmdráma mellett, a legjobb rendező, a legjobb betétdal és a legjobb eredeti filmzene díjára lehet esélyes. Szintén négy jelöléssel dicsekedhet Tarantino sajátos II. világháborús filmje, a Becstelen brigantyk.

Idén több színész is duplázhat: Meryl Streepet a legjobb vígjátékszínésznő kategóriában az Egyszerűen bonyolulttal és a Julie & Juliával is jelölték, Sandra Bullock pedig drámai színésznőként és komikaként is kiérdemelt egy-egy nominációt (előbbit a The Blind Side című sportdrámáért, utóbbit a Nász-ajánlatért).

A televíziós jelölések közt nem sok újdonság történt: a korábbi évekből jól ismert nevek váltakoznak a tévés kategóriákban, úgymint a Törtetők, az Office, A stúdió, a Dexter, a Doktor House, a True Blood vagy a Mad Men – Reklámőrültek.

A Golden Globe-díj (magyaros alakjában Arany Glóbusz-díj) amerikai filmes és televíziós díj, amelyet évente egyszer az Oscar-díjhoz hasonló gála keretében osztanak ki. 1944-ben alapította a Hollywood Foreign Press Association (HFPA) (Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezete). A filmes Oscar és a televíziós Emmy-díjak után a harmadik legrangosabb filmes elismerésnek számít, különösen mióta 1996-ban a HFPA új tévés közvetítési szerződést kötött az NBC televízióval.

Két éve a forgatókönyvírók sztrájkja miatt csak a díjkiosztó sajtótájékoztatót tartották meg, így Steven Spielberg tavaly vette át életműdíját. A 2009-es gála különlegessége volt, hogy posztumusz díjat kapott a 2008-ban, 29 éves korában elhunyt ausztrál Heath Ledger A sötét lovag mellékszerepéért (ugyanezért később posztumusz Oscar-díjjal is elismerték).
Idén az 1995 óta házigazda nélkül futó show-t Ricky Gervais brit komikus vezényli le. Egy kitüntetett neve már ismert – a Cecile B. DeMille életműdíjat Martin Scorsese rendező veheti át.

A főbb kategóriák Golden Globe-jelöltjai 2010

Legjobb filmdráma:
Avatar
The Hurt Locker
Becstelen brigantyk
Precious: Based on the Novel Push by Sapphire
Egek ura

Legjobb musical/vígjáték:
(500) Days of Summer
Másnaposok
Egyszerűen bonyolult
Julie & Julia
Nine

Legjobb rendező:
Kathryn Bigelow (The Hurt Locker)
James Cameron (Avatar)
Clint Eastwood (Invictus – A legyőzhetetlen)
Jason Reitman (Egek ura)
Quentin Tarantino (Becstelen brigantyk)

Legjobb forgatókönyv:
District 9 (Neill Blomkamp, Terri Tatchell)
The Hurt Locker (Mark Boal)
Becstelen brigantyk (Quentin Tarantino)
Egyszerűen bonyolult (Nancy Meyers)
Egek ura (Jason Reitman, Sheldon Turner)

Legjobb animációs film:
Derült égből fasírt
Coraline és a titkos ajtó
A fantasztikus Mr. Fox
A hercegnő és a béka
Fel!

Legjobb idegen nyelvű film:
Megtört ölelések
Baarìa
A fehér szalag
La nana
A próféta

további kategóriák itt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik