Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Tribute vagy Presszó

Az év elején ébredező kulturális élet nem kényeztet a hétvégén. Leginkább a tiszteletadás lesz a központban. Michael Jacksonra külön show-val emlékeznek, de a Tribute Fesztivál is most lesz.

menjek…

Péntek, január 15.

Nemrégiben jelent meg Péterfy Bori új lemeze. Az Amorf Ördögökből és a Krétakörből is ismert énekes- és színésznő most a díva után vadócszerepben bőrdzsekibe bújt, és bukósisakot húzott, hogy keménycsajosra vegye a figurát, de a szétcsúszott énekesnő is megszólal belőle már-már Méhes Mariettát idézve a Trabantból. Az énekesnő mellett az A38 Hajón az este még az új felfedezett Esti Kornél zenekart is meghallgathatjuk: vajon miből lesz a cserebogár?

Az Experidance Román Sándor nagy sikerű tánctársulata új produkcióval jelentkezik a Művészetek Palotájában. Ezúttal napjaink és közelmúltunk, 2009 és 1969 Magyarországát választotta története színteréül a BOLDOGSÁG 69:09 című előadásukban. Válságok és reformok korát éljük ma és éltük negyven éve is, de az új darab alkotói számára ennél fontosabbak lelki válságaink, reformkísérleteink. A zenei kulisszát 2009 partizenéinek és 1969 slágereinek világa adja.

A Forte Társulat Horváth Csaba rendező-koreográfus által 2005-ben alapított formáció. Őket nézhetjük meg a Trafóban. A színészek-táncosok alkotta társulat egy Magyarországon eddig ismeretlen formanyelv létrehozásával kísérletezik. A testekkel, hangokkal, tánccal, zenével és szöveggel egy új homogén nyelv megteremtése a cél. Az ily módon újrafogalmazott fizikai színházi műfaj, megpróbál másképpen gondolkodni történetmesélésről, szituációról, jelenetezésről, színpadi időről, játéktérről, hatásdramaturgiáról, amely egy egészen izgalmas és eredeti színészi játékot hív elő.

—- Szombat, január 16.—-

A tribute egyrészt tiszteletadás a nagy zenekaroknak, másrészt pedig persze egy kicsit egyfajta sütkérezést is jelent a nagyok fényében. Bár idén az idei (sorrendben a harmadik) Tribute Fesztivál a Pecsa oldalán ügyesen kerüli a tiszteletadó zenekarok nevét, nekünk ezek a kedvenceink, amely pár kattintgatás után azért kiderül. A Motörhand, az Iron Maidnem, az Ab/Cd, vagy a Fingerclaw szavakról könnyedén ki lehet találni, hogy melyik zenekar tisztelőiről is lehet szó. A lényeg persze majd csak a helyszínen derül ki, hogy ki mire képes.

Miután a Dakar-ralli már nemhogy a várost nem érinti, de még csak nem is Afrikában zajlik, az egyetlen örökös a Budapest-Bamako maradt, amely szombaton rajtol a Városligeti Műjégpályától reggel nyolckor. A verseny azért a Dakar ágyúgolyófutam jellegétől jelentősen különbözik, és inkább a Kicsi kocsi újra száguld juthat eszünkbe. A lényeg a közösségen, és az afrikai kultúra megismerésén van, a verseny csak apropó. Mindenesetre most el lehet jönni, búcsúzni, drukkolni.

Világpremier tanúja lehet szombaton a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közönsége. Kocsis Zoltán főzeneigazgató megkomponálta Arnold Schönberg két felvonás után torzóban maradt operája, a Mózes és Áron harmadik felvonását. Az így teljessé vált mű hangzik el (félig szcenírozva) a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

—-Vasárnap, január 17.—-

A tavaly elhunyt világsztár, Michael Jackson táncosai és vokalistái most Magyarországra érkeznek, hogy előadják A Tribute to Michael Jackson című show-t a Syma Rendezvénycsarnokban. A koncerten az énekes szinte valamennyi slágere elhangzik. A fellépésen a szupersztár eredeti társai, két háttérvokalistája, négy hangszeres zenésze és négy táncosa lesz a színpadon. Utóbbiak közül Sebastian Garcia és Chris Granitz egykor Michael Jacksonnal együtt dolgozta ki a sztár táncmozdulatait.

A Művészetek Palotájában érdemes a legkisebbeknek is barátkozni a zenével. Itt 10-15 fős csoportok számára szervezett foglalkozások részt vevői improvizációra, zenei kreativitásra épülő tevékenység közben fedezhetik fel eddig ki nem aknázott képességeiket, élvezhetik a zenecsinálás örömét. Egyúttal bővíthetik zenei ismereteiket, barátkozhatnak a különböző típusú hangszerek működésével, sőt maguk is próbálkozhatnak hangszerkészítéssel. Most vasárnap a rezgő hártyák, azaz a membranofon hangszerek várják őket.

Az igazi esküvői szezon előtt most még meg lehet tekinteni az összes komoly cég kínálatát, amely segítségével mindenki megtervezheti a saját álomesküvőjét. A 17. Esküvõ Kiállítás és Vásáron a Kongresszusi Központban Magyarország több mint 150 kiállítója mutatja be választékát. Itt díjmentesen akár szakmai tanácsokat is kaphatnak profi szakemberektől az esküvőre készülő párok.

Menjek vagy maradjak – Tribute vagy Presszó 1

—-mozi—-

Heti Premierek az Exit24-től

Doctor Parnassus és a képzelet birodalma – The Imaginarium of Doctor Parnassus

Sokan azért fogják megnézni, mert ez Heath Ledger utolsó filmje, amit már nem fejezhetett be, és a tragikus sorsú színész tényleg zseniális abban a kis időben, míg a vásznon van. De a Depp-Law-Farrell helyettes hármas is szépen teljesít. A legfantasztikusabb mégis a látvány, mert az felülmúl minden képzeletet, és olyan utazásra visz, amit soha nem felejtünk el. Ellentétben a történetet, amit amíg élünk nem fejtünk meg. De egy Terry Gilliam film már csak ilyen, zseniálisan kusza. Egyértelműen a hét nyertese!

Hová lettek Morganék? – Did You Hear About the Morgans?

Az utóbbi évek legrosszabb romantikus vígjátéka, pedig erős konkurenciával kellett megküzdenie eme címért. Olyan kínokat okoz, hogy már nem is utáljuk a készítőket közben, hanem szeretnénk mi kimenteni Sarah Jessica Parkert és Hugh Grantet az FBI tanúvédelem alól. Csak ne kelljen se nekünk, se nekik tovább szenvedni ezen a borzasztóan összerakott kliséparádén.

51-es bolygó – Planet 51:

Animációs film kicsiknek, felnőttesnek szánt mögöttes tartalommal és poénokkal, borzasztó köntösben. Az talán még bocsánatos bűn lenne, hogy az animáció és a történet sokrétegűsége szembemegy a Pixar egyre zseniálisabb műveivel. De hiányzik belőle a legfontosabb elem – a humor. A gyerekek pedig nagyon nem fogják élvezni, ha (nekik) nincs min nevetni. Az Alien utánzat kutya akár lehetett volna jó ötlet is, de a lurkók biztos nem fogják érteni.

Halálkeringő:

Volt már élvezhető magyar film, aminek plakátja így kezdődött: Kern András, Dobó Kata. Nem ez az. Vannak benne érdekes, sőt, szép képek is. De nézelődni kiállításra járunk, nem moziba, így nem ártott volna valami a látvány mögé is. A párbeszédek, a sztori és a szereplők is túl baltával faragottak – néha szó szerint.

A Nibelung-lakópark

A Szomszédok egykori Sziklai Petije, azaz Mundruczó Kornél ismét rendezésre adta fejét. A Krétakör társulat darabját vette filmre, és érdekes egy alkotás lett belőle. A szokatlan társadalomkritika a lakóparkban élő istenekkel nem igazán közönségfilm. De, aki szerette a színházi változatot, az nézze meg rövidített emlékfrissítés céljából. Meg persze, akkor is vegyenek rá jegyet, ha kedvelik több mint furcsa művek művészmoziban való megtekintését.

—-maradjak… könyv, cédé—-


Legát Tibor – Széki Dezső: Buszos könyv

Menjek vagy maradjak – Tribute vagy Presszó 2

Mint ahogy fényképekre (és listákra) épül az új Legát-kötet is. Ne ítéljünk az első benyomás alapján, ne gondoljuk, hogy egy buszos könyv csak a közlekedés szerelmeseinek szűk rétegét érdekelheti. Legát Tibor ugyanis amellett, hogy szokásos, szellemes stílusában bemutatja a főváros közlekedését a 40-es évektől, a történelmünket mutatja be egy furcsa aspektusból. Ehhez „csak” az apropó Széki Dezső egykori amatőrfotós buszsofőr képarchívuma, amelyen megelevenednek a fél évszázad járművei, BKV-s dolgozói, és mindennapi közlekedő emberei. A kötet foglalkozik a közlekedéstörténet “fehér foltjával”, az 1956-os forradalom eseményeivel is.

Pannonia Allstars Ska Orchestra: Feel the Riddim

A PASO afféle nemzeti hungaricum, amit mindig lehetett mutogatni, hogy na íme itt egy igazi skaegyüttes. Nincs gond a jamaikai akcentussal, a ritmusalapokkal, és még érdekes is volt. Bár személy szerint mindig is inkább a ska urbánusabb verzióiért rajongtam, a PASO a gyökerekig is visszanyúlt és ezt is lehetett értékelni. Kicsit talán magas is volt az elvárás.

Ez a lemez mindenesetre nem okozott revelációt, nem akartam egyetlen számot sem visszaugratni, hogy újra és újra meghallgassam. Minden jól szól. A nagy skazakatolás, a fúvósok hömpölygése is benne van, de a nagy szám nincs. A Hungarian Dish a Hortobagyi palacsintával ugyan vicces, de csak fékezett habzással, a Budapest a dugóadóval, a szamurájkardozással, a kordonoknál ördögöt vizionáló nyugdíjasokkal és az újságokból készült hálószobával ugyan társadalomkritikus, de még mindig megmarad a szlogenek szintjén, mint egy LMP-reklám. A Macskafogóból átdolgozott Miu Miújság Harcsa Veronikával pedig lehet, hogy jól meglovagolja majd a nosztalgiahullámot, de nem érteni, milyen pluszt ad az eredetihez képest. A legérdekesebb még a Bawl Out Fi We, amely (a korábbi Tenkes kapitányhoz hasonlóan) cigyányos-magyaros-balkános hegedűjével fúvósaival izgalmas kulturális keverék, és egy kiadós ugrálás lehetőségét is elővetíti egy majdani koncerten.

Az új PASO-anyag a rajongóknak biztos nem fog csalódást okozni, mi többiek pedig várunk egy igazán jó számra, de azért közben ez sem fáj nagyon.

(Megadó Kiadó, 2009)

—-Tévé—-

Péntek, január 15.
21:40
Duna Televízió

A repülő tőrök klánja

Menjek vagy maradjak – Tribute vagy Presszó 2

859-ben járunk, Kínában: a hajdan virágzó Tang dinasztiára sanyarú idők járnak. Egymást követik a lázadások, miközben a korrupt kormányt teljesen lefoglalják az engedetlen hadsereg soraiból szerveződő szabadcsapatok elleni harcok. Ezek közül a legjelentősebb a Repülő Tőrök Háza nevet viseli, és napról napra erősebbé válik egy rejtélyes harcos vezetése alatt. Két ifjú parancsnok, Jin és Leo azt a feladatot kapja, hogy ejtsék foglyul az ismeretlen vezért, amelynek végrehajtásához rafinált tervet eszelnek ki. Jin magányos harcosnak adja ki magát, Szél álnéven, és megmenti a börtönből Meit, a vak forradalmárlányt, majd elnyerve bizalmát, elkíséri a titkos szervezet főhadiszállására. A terv beválik, Jin és Mei azonban a hosszú és veszélyekkel teli út során egymásba szeret.

Szombat, január 16.
20:25
m2

Presszó

Menjek vagy maradjak – Tribute vagy Presszó 2

Sas Tamás már kultikussá vált filmjében egyetlen bellításben láthatunk egy presszóasztalt Budapesten, a kilencvenes évek végén. A főszereplők az itt megforduló állandó vendégek. Három barátnő: az elvált, értelmiségi Bori, a gyermekét egyedül nevelő hivatalnoknő Anna és Dóri, a csapodár kozmetikusnő. A nők találkozásai és beszélgetései egyre inkább egy Gábor nevű tévés fiatalember köré szerveződnek. Gábort először Bori hozta a presszóba, de a férfi hamarosan mindhárom nővel kikezd. És itt van a többi vendég: a Professzor, aki zűrös ügyekben közvetít, egy középkorú pszichológusnő és egy féltékeny férj. Na és a tulaj.

Vasárnap, január 17.
22:00
m2

Felkavar a szél

Menjek vagy maradjak – Tribute vagy Presszó 2

Tombol az ír függetlenségi háború 1920-ban. Mindennaposak a szabadcsapatok és az angol különleges egységek összecsapásai. Teddy a harc mellett kötelezte el magát, ám medikus testvére, Damien Londonba készül, kórházi gyakorlatra. Amikor azonban szemtanúja lesz az angolok kegyetlenségének, a maradás és a harc mellett dönt. Egy évvel később kettéosztják az ír szigetet: létrejön az Ír Szabadállam és Észak-Írország. A békeszerződés megosztja az íreket. Megalakul az IRA. A testvérek pedig szembefordulnak egymással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik