Élet-Stílus

Ritka madarat találtak Fertőrákoson

Egy keleti gerle vendégeskedik Fertőrákoson, ahol bőségesen talál táplálékot a lábonálló kukoricásban. A fajnak ez a második megfigyelése Magyarországon.

A ritka közép-ázsiai gerlefaj megfigyeléséről január 11-én számolt be Mogyorósi Sándor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Soproni Helyi Csoportjának titkára. A fajnak nem ez az első előfordulása hazánkban, már 1985 decemberében Szeged belvárosában is megfigyeltek egy példányt, amely a mostani alkalomhoz hasonlóan balkáni gerlékkel mozgott együtt.

fotó: Mogyorósi Sándor

fotó: Mogyorósi Sándor

A keleti gerle ritka kóborlónak számít Európában, elterjedési területe az Urától a Távol-Keletig, Japánig, északon pedig Szibériáig terjed. Az északon költő madarak egyes példányai a téli vonulás során nyugatabbra térnek megszokott útvonaluktól, és így bukkanhatnak fel Északnyugat- és Közép-Európában.
Közeli rokona a vadgerle, amely nálunk is rendszeres fészkelő faj. A keleti gerlétől kisebb mérete, élénkpiros szemgyűrűje, a szárnyfedőtollak szegésének erős narancsvörös-színű mintázata és jellegzetes, messze elhallatszó turbékoló hangja különbözteti meg. Európa-szerte, elsősorban Nyugat-Európában folyamatosan csökkenő tendenciát mutat az állománya – világít rá a BirdLife International felmérése, amely szerint 62 százalékkal csökkent a teljes populáció ez elmúlt három évtizedben.

Mindkét faj védett, természetvédelmi értékük 10 ezer forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik