Élet-Stílus

Dakar: a nézők miatt rövidült a szakasz

Csütörtökön a Dakar-rali 12. szakaszához érkezett. A Volkswagen-párbaj folytatódott az elsőségért, a motorosoknál a második helyért ment kiélezett harc.

Hosszú, de kimondottan gyors útvonal fogadta a 32. Dakar-rali mezőnyét a tereprali-viadal 12., az argentínai San Juan és San Rafael – pontosabban Mendoza – közti szakaszán.

A versengés 23 km-es összekötő után indult az eredetileg 476 kilométeresre tervezett mért szakaszon, amelyet azonban a Mendozából a befutóhoz kisereglő több ezer néző biztonsága érdekében hat kilométerrel lerövidítettek a szervezők. A céltól a végső táborig, San Rafaelig egyébként még további 297 km vár a ralisokra.

A motorosoknál az összetettben fölényesen vezető Cyril Despres már biztonsági játékot játszott, és csak a 12. időt teljesítette, a szerdai eredmények átrendezése miatt viszont másodpercre megegyező idővel a megosztott második helyre került norvég Pal Anders Ullevalseter és a chilei Lopez Contardo között bontakozott ki vérre menő csata.

Cyril Despres elsősorban a biztonságra ügyelt (MTI/EPA)

Cyril Despres elsősorban a biztonságra ügyelt (MTI/EPA)

A táv elején még a norvég vezetett az erősebb KTM-mel, de az utolsó, bő száz kilométeres, homokosabb talajon a fürgébb Aprilia került előnybe, így a Chalecónak becézett chilei nyert, riválisa 73 másodperces lemaradással a harmadik lett, a másodikként leintett David Fretigné mögött.

Végül Ullevalseter maradt alul

Az autósoknál tovább folyik a Volkswagen-állóháború: az élen álló Carlos Sainz és a szintén győzelemre hajtó el-Attiyah is nagyon igyekszik, de a két Race Touareg közti időkülönbség nem változott sokat. Sainz megszerezte idei második szakaszgyőzelmét, katari csapattársa pedig kevesebb mint egy perccel lemaradva lett második, az összetettben pedig négy és fél percnyiről öt perc húsz másodperces hátrányba került.

A harmadik a szintén Volkswagennel versenyző Miller-Pitchford páros lett bő négyperces lemaradással, míg Sainzhoz képest szűk 11 perces perc hátránnyal ért be negyedikként a BMW-s Stephane Peterhansel és a hummeres Robby Gordon.

dakar-rali

12. szakasz, San Juan-San Rafael, 470km speciális
Autósok:
1. Sainz; Cruz (spanyol, Volkswagen) 3:30:29
2. el-Attiyah; Gottschalk (katari, német, Volkswagen) +0:52
3. Miller; Pitchford (amerikai, dél-afrikai, Volkswagen) +4:22
Motorosok:
1. Lopez Contardo (chilei, Aprilia) 3:48:34
2. Fretigné (francia, Yamaha) +0: 40
3. Ullevalseter (norvég, KTM) +1:13

Az összetett állása
Autósok:
1. Sainz; Cruz 42:47:27
2. el-Attiyah; Gottschalk +5:20
3. Miller; Pitchford +28:12
Motorosok:
1. Despres (francia, KTM) 46:10:56
2. Lopez Contardo +1:03:42
3. Ullevalseter +1:04:55

Ajánlott videó

Olvasói sztorik