Élet-Stílus

Világháborús hajóroncsot találtak

A II. világháborúban a japánok által elsüllyesztett ausztrál kórházhajó érintetlenül maradt roncsait találták meg decemberben Queensland partjainál. Ausztrália 4 millió dollárt áldozott a keresésre.

Az AHS Centaur ausztrál hajó 1943. május 14-én 332 fős orvosi személyzettel és tengerésszel a fedélzetén süllyedt el, amikor az I-177 japán tengeralattjáró megtorpedózta. Az incidenst mindössze hatvannégyen élték túl, ezzel ez volt a csendes-óceáni hadszíntéren kereskedelmi hajó ellen végrehajtott, legtöbb halálos áldozatot követelő tengeralattjárós támadás.

Japánt a háború után heves bírálatok érték, amiért flottája a világosan látható kórházi jelzés ellenére is kereskedelmi hajókat vett célba.

Ausztrália központi kormánya, valamint Queensland szövetségi állam vezetése négymillió ausztrál dollárt (679,1 millió forint) áldozott a Centaur végső nyughelyének megtalálására. A kutatáshoz használt mélytengeri szonár segítségével a roncsokat már a munkálatok hetedik napján, vasárnap megtalálták.

A Centaur roncsa (fotó: MTI/EPA) - képgaléria

A Centaur roncsa (fotó: MTI) – képgaléria

A hajó mintegy 80 kilométerre Brisbane városától pihen a tengerfenéken. A Centaur 2059 méter mélyen, vélhetően oldalára dőlve ágyazódott be, és nagyjából érintetlen maradt. A hajótest még a japán torpedóktól hasadt meg részben.

“Az AHS Centaur megtalálása révén az összes ausztrál tudni fog és megemlékezhet arról a 268 főnyi nővérről és legénységről, akik hazájuk szolgálatában haltak meg” – mondta Julia Gillard, az ország miniszterelnök-helyettese. A politikus hozzátette: reméli, hogy a tragikusan odaveszett nők és férfiak családja némi békességre lelhet azáltal, hogy megtalálták a hullámsírt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik