Élet-Stílus

Megszállják a színházak Pécset

Határon túli és anyaországi magyar, továbbá külföldi társulatok fellépése mellett több tematikus fesztivál is szerepel a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programkínálatában.

Az EKF-projekt pillérprogramjaként indította el Határtalan város – Határtalan színház című sorozatát 2008-ban a Pécsi Harmadik Színház. A külhoni magyar nyelvű teátrumok számára a rendszeres bemutatkozási lehetőséget teremtő sorozat első meghívottja idén a Kassai Thália Színház, amely hétfő és szerda között Rostand Cyrano de Bergerac, illetve Schisgal Szerelem, ó! című darabjaival vendégszerepel a baranyai megyeszékhelyen.

A szlovákiai társulat fellépését követően a Szabadkai Népszínház magyar társulata, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, valamint a nisi Szerb Népszínház meghívásával a Déli Kulturális Övezet kerül a középpontba, majd ősszel erdélyi magyar és román nyelvű társulatok látogatnak Pécsre.

Az EKF közönsége április 26-án találkozhat a világhírű velencei mozdulatművésszel, Ennio Marchettóval. Az “élő rajzfilmként” is gyakran emlegetett előadó egy-egy fellépése során legalább ötven énekes, színész, közéleti személyiség – többek között Céline Dion, Madonna, Boy George, II. Erzsébet vagy Mona Lisa – bőrébe bújik bele átalakítható kartonpapír jelmezei és mimikája segítségével.

PLACC és POSZT

Helyszínspecifikus, a helyi terekre és közönségre építő produkcióval készül az EKF-évadra a budapesti Krétakör színházi műhely. Az április 30. és május 2. között megrendezendő Krétakör majális “városterápiás akciósorozat” keretében, a települést bejárva mesélnek el egy “eddig el nem mesélt történetet”.

Május 26. és 30. között Pécsre látogat a helyszínspecifikus művészetet népszerűsítő PLACC Fesztivál is: a holland Compagnie Dakar társulat Lakás-kaland-túra című rendhagyó színházi thrillerének jeleneteit a nézők más-más uránvárosi magánlakásokban láthatják.

Kerek évfordulót ünnepel 2010-ben a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT): a rangos fesztivált június 3. és 12. között immár tizedszer rendezik meg. Az idén Fáy Miklós újságíró által összeállított szakmai versenyprogram mellett az off-program keretében Pécs 32 helyszínén további 200 rendezvény várja a közönséget.

Roma társulatok, cirkuszok és diákok találkozói

A hagyományok ápolása mellett új kezdeményezések is elindulnak Pécsett: június 17. és 20. között első alkalommal kerül sor a Roma Színházművészeti Találkozóra. A különleges seregszemlére a Reneszánsz Roma Műhely, a Cinka Panna Cigány Színház és a Mesebolt Bábszínház összesen öt előadása kapott meghívást.

Pécs utcái, közterei, udvarai adnak otthont július 9. és 25. között a Cirkusz és Utcaszínházi Fesztiválnak. A rendezvénysorozat tucatnyi hazai csoport mellett számos nemzetközi produkciót is felvonultat, így fellépnek a német Bängditos, a spanyol Sarruga Produccions, az argentin Grupo Puja és az orosz Derevo utcaszínházi társulatok, de a fesztivál keretében zajlik majd a pécsi Janus Egyetemi Színház által szervezett nemzetközi Küklopsz-projekt is.

A zömében a cirque nouveau irányzatot képviselő cirkuszi előadások közt mutatkozik be a Francia Cirkuszakadémia Schilling Árpád által rendezett új produkciója, de más francia, német és svéd csoportok is fellépnek Pécsen.

Augusztus elején a Nemzetközi Diákszínjátszó Találkozó résztvevői vehetik birtokba a baranyai város szabadtéri játékhelyeit és színházzá alakuló művelődési intézményeit. Az előadók fiatal kora ellenére professzionális produkciók mellett szakmai tréningek, utcai fellépések és nemzeti estek is színesítik majd a programot augusztus 2. és 8. között.

Bábszínház felnőtteknek

Régi tradíciót folytat a Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál: a tizenötödik alkalommal megrendezendő seregszemle révén Pécs augusztus 23. és 28. között a műfaj mintegy 50 előadását látja vendégül. A versenyprogramban szerepel többek között a német Ilka Schönbein, az amerikai Eric Bass, valamint egy japán bunraku-társulat produkciója, míg a vásári bábjátékosok találkozójára ellátogat Vitéz László, az olasz Pulcinella, a francia Polichinelle és a török Karagöz figurája is.

A Kamaraszínházban mutatja be Rhizobium című előadását magyar, szerb, Costa Rica-i és japán művészekkel a nemzetközi hírű, szerbiai Nagy József Regionális Kreatív Műhely október 7-én.

Premiernek ad otthont másnap a Pécsi Nemzeti Színház is: Joshua Sobol Gettó című, a vilniusi gettóban játszódó drámáját Béres Attila rendezi, a főszerepet Haumann Péter alakítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik