Élet-Stílus

Megállíthatatlan a Volkswagen

A Volkswagen újabb sikernapot könyvelhet el a Dakaron, a német gyártó Race Touaregjei megint az első három helyen értek célba. A motorosoknál elképesztően küzd a címvédésre esélytelen Marc Coma.

A 9. szakasszal folytatódott Chilében a 32. Dakar-rali. A mezőny továbbra is a Föld legszárazabb területének számító Atacama sivatagban haladt, az 547 kilométeres táv, 338 km-s mért szakaszra és 209 km-nyi összekötőre oszlott.

A motorosoknál a címvédő Marc Coma elképesztő szélmalomharcot folytat: miután pénteken hatórás büntetést kapott szabálytalan kerékcsere miatt, minden esélye elszállt a végső győzelemre, de nem adta fel. Hétfőn úgy nyert négy másodperccel az összetettben vezető Cyril Despres előtt, hogy a szakasz elején navigációs hiba miatt öt kilométeres kitérőt is tett. A harmadik a chilei Francisco Lopez Contardo lett ma.

Az összesített állás szerint Derspres a fő esélyes a végső győzelemre előnye több mint 80 perc, mögötte viszont kemény harc dúl a második helyért: a norvég Ullevalsetert és a negyedik Helder Rodriguest nem egész hét perc választja el egymástól. Közöttül Lopez Contardo áll.

Az autósoknál tovább haladt a Volkswagen-úthenger, az első három helyen megint a Race Touaregek értek célba. A BMW-vel versenyző Mr. Dakar, Stephane Peterhansel talán most is megzavarhatta volna a sorrendet, az elején egy darabig vezetett is, de a 95. kilométernél jó tíz percre elakadt a homokban, így mára elszálltak az esélyei. A VW-csapat autóinak sorrendje: Nasszer Al-Attiyah, Carlos Sainz és Giniel de Villers.

A negyedik a Guerlain Chicherit vezette BMW X3-as lett, a Miller-Pitchford féle VW Touareg az ötödikként ért célba, míg Peterhansel végül a hatodik lett.

Összetettben továbbra is a Sainz-Cruz duó vezet, de Al-Attiyahék csak bő nyolcpercnyire vannak lemaradva. A harmadik reális esélyes a Millerék VW-je, ők 27 percnyire vannak az élen álló spanyoltól.

dakar-rali, 9. szakasz

Autósok:
1. Nasszer al-Attijah (katari, Volkswagen) 1:59:28 ó
2. Carlos Sainz (spanyol, Volkswagen) 5:59 perc hátrány
3. Giniel de Villiers (dél-afrikai, Volkswagen) 7:38 p h.

Összetett:
1. Sainz 33:33:40 ó
2. al-Attijah 8:36 p h.
3. Mark Miller (amerikai, Volkswagen) 27:17 p h.

Motorosok:
1. Marc Coma (spanyol, KTM) 2:12:30 ó
2. Cyril Despres (francia, KTM) 4 mp h.
3. Francisco López (chilei, Aprilia) 1:14 p h.

Összetett:
1. Despres 35:58:55 ó
2. Pal Anders Ullevalseter (norvég, KTM) 1:21:50 ó h.
3. López 1:25:31 ó h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik