Élet-Stílus

Háromnapos nemzeti gyász Togóban

Togóban háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a kormány vasárnap azt követően, hogy pénteken fegyveres támadás érte az ország futballválogatottját szállító buszkonvojt az angolai-kongói határvidéken, s a merényletben három ember, az angolai sofőr mellett a togóiak másodedzője és sajtószóvivője életét vesztette, nyolcan pedig megsebesültek.

A terrorakció nyomán a togói vezetés visszarendelte a csapatot, ám a válogatott tagjai szombat éjjel úgy döntöttek, hogy mégsem utaznak haza, hanem részt vesznek az Angolában vasárnap este kezdődő Afrika Kupán. Vasárnapi fejlemény, hogy Togó miniszterelnöke ugyanakkor újfent hazatérésre szólította fel a nemzeti együttest:
“A kormánydöntés megváltoztathatatlan. A csapatnak ma haza kell térnie” – jelentette ki Loméban, a fővárosban Gilbert Houngbo.

A csatár Tomas Dossevi korábban azt mondta, hogy megvitatták a helyzetet, és a halottak emlékére, illetve az angolai hatóságok megnyugtató nyilatkozatainak hatására a válogatott tagjai szinte egyhangúlag döntöttek a maradás mellett.
“Mindannyiunknak nagyon nehéz a szíve, nem örömünnep ez, de meg akarjuk mutatni játékunkat, értékeinket, és azt, hogy emberek vagyunk” – mondta a csatár, hozzátéve, hogy csalódottak az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) viselkedése miatt. Bár a togóiak kérték, a CAF nem engedélyezte, hogy a Ghána ellen hétfőre beütemezett mérkőzést későbbre halaszthassák.

A sérültek közül különjelentést adtak ki a tartalékkapusról, a hátlövést kapott Kodjovi Obilaléról, akit egy johannesburgi kórházban megműtöttek. A közlemény szerint a játékos állapota stabil. Paulo Kassoma angolai miniszterelnök elszigetelt cselekménynek minősítette a véres merényletet, egyúttal hangsúlyozva, hogy garantált a résztvevő csapatok biztonsága.

Joseph Blatter, a nemzetközi sportági szövetség, a FIFA elnöke újságíróknak vasárnap nyilatkozva együttérzéséről biztosított minden érintettet, s úgy fogalmazott, hogy mélységesen elszomorították a történtek. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy az elmúlt három évben három nagyobb tornát is minden incidens nélkül rendeztek meg Afrikában, ezért nem szabad leállítani a mostani Afrika Kupát sem.

“Örülök, hogy Togó marad, s indul a tornán” – fogalmazott Blatter, akinek azért is főhet a feje, mert bő öt hónap múlva vb-t rendeznek a Dél-afrikai Köztársaságban, s már eddig is akadtak a biztonság garantálhatóságát megkérdőjelező hangok, amelyeket tovább erősíthet a togóiak elleni terrorakció.

Az angolai kontinenstornán az eredeti menetrend szerint vasárnap 20 órakor a házigazdák csapata Mali együttese ellen lép pályára Luandában. A B-csoport, amelynek Togo is tagja, Cabindában vívja csoportmeccseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik