Élet-Stílus

Veszélybe kerülhet az Afrika Kupa

Afrika futballéletének irányítói, a nemzetközi szövetség, a FIFA vezérkarával egyetemben hatékony védelmi intézkedéseket követelnek az angolai hatóságoktól.

Pénteken gépfegyveres orvtámadás érte a togói válogatottat az Afrika Kupa csoportkörének színhelyére szállító buszt az angolai-kongói határvidéken.

A cabindai attak nyomán az angolai sofőr meghalt, kilencen – köztük két togói labdarúgó, Serge Akakpo és Obilale Kossi – megsebesültek.

A vasárnap rajtoló kontinensbajnokság megrendezhetőségét is veszélybe sodró terrortámadás miatt szombaton különtalálkozót tart Paulo Kassoma, a vendéglátó ország miniszterelnöke és az afrikai sportági szövetség, a CAF küldöttsége, élén Issa Hayatou elnökkel. Olyan intézkedések meghozatala a tárgyalások fő témája, amellyel garantálható a csúcseseményen jelenlevők biztonsága, s a futballtorna lebonyolíthatósága.

Thomas Dossevi csatár pénteken úgy nyilatkozott az RMC nevű rádióállomásnak, hogy jóllehet számos rendőr kísérte a buszukat, “állig felfegyverzett személyek” hirtelen tűz alá vették a járművüket, s legalább negyedórán át az ülések alá bújtak, hogy mentsék az életüket, mire elmúlt a veszély.

A togóiak, akik először hétfőn játszanának Ghána legjobbjaival, a szomszédos kongói edzőtáborukból utaztak Angolába, amikor rajtuk ütöttek. A térség, amelyen áthaladtak, olajban gazdag terület, amelynek elszakításért szélsőséges eszközöktől sem visszariadó szeparatista erők harcolnak az angolai kormányzat ellen.

A togóiak csapatkapitánya, a Manchester Cityt erősítő Emmanuel Adebayor, aki nem sérült meg, azt mondta az egyik francia televíziónak, hogy ha a biztonságukat nem tudják garantálni, a csapatnak el kell hagynia Angolát.
“Játékosaink többsége haza akar menni a családjához” – fogalmazott a kiváló labdarúgó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik