Élet-Stílus

Dakar: félúton a győzelem felé

A Dakar-rali mezőnye pénteken teljesítette a tereprali-viadal nagyjából felét. A szombati pihenőnap előtt a motorosoknál egyre nagyobb előnyben Despres, míg az autóknál a BMW-s Stephane Peterhansel igyekszik bosszantani a vezető Volkswageneket.

Nyolc napon és hét szakaszon van túl már a 32. Dakar-rali mezőnye. A szombati pihenőnap előtt a versenyzők az eddigi leghosszabb mért szakaszt teljesítették: míg csütörtökön a chilei Antofagastából Iquiqébe csak 418 kilométeren pörgött a stopper, pénteken az ellenkező irányba már pontosan 600 kilométeren versenyeztek az órával.

A motorosoknál a korábbi kétszeres győztes, Cyril Despres ismételte a csütörtöki győzelmét. De nem is akárhogy. A francia motorjában ugyanis eltört a lengéscsillapító, így a motoros karja és nyaka elképesztő terhelésnek volt kitéve. Jól jön majd a szombati pihenőnap.

Despres egyre nagyobb előnnyel áll az élen a motorosoknál (MTI/EPA)

Despres egyre nagyobb előnnyel áll az élen a motorosoknál (MTI/EPA)

Mögötte a címvédő, a szintén KTM-mel versenyző spanyol Marc Coma bő félperces lemaradással ért be, míg a harmadik legjobb a yamahás David Fretigné lett, ötperces hátránnyal. Coma nagyon igyekszik, a korábbi időbüntetése és műszaki hibája miatt egészen a 14. helyig csúszott vissza, de azóta száguld.

Most már a második, de nagyon messze van az összetettben vezető Despres-től, több mint egyórás hátrányt tudhat magáénak. Coma mögött negyedórányira a portugál yamahás, Helder Rodriues áll a harmadik helyen.

A VW-k egymás között döntik el
Az autósoknál kezd megszilárdulni a Volkswagen fölénye, bár a két keréken korábban hatszor, Mitsubishi Pajeróval pedig háromszor diadalmaskodó, idén BMW-re átnyergelt Stephane Peterhansel nagyon igyekszik belezavarni a képbe. A pénteki szakaszt a VW-s katari, Nasszer el-Attiyah nyerte, az idei viadalon másodszor ért be elsőként a nap végén.

Mögötte három és fél perccel érkezett Peterhansel, a harmadik legjobb pedig egy másik ralis legenda, Carlos Sainz volt, ő és navigátora, Lucas Cruz bő négy perccel követte El-Attiyahot. A negyedik helyen szintén egy VW Race Touareg ért be a Miller-Pitchford párosnak köszönhetően.

Sainzék teljesítményükkel megőrizték összetettbeli elsőségüket, és a további két dobogós helyen is a Volkswagenek, El-Attiyah és Miller autói állnak. Ha nem történik valami rendkívüli, a végső győztes közülük kerül majd ki, mert a különbség csak 11-11 perc az első, a második és a harmadik között, Peterhansel azonban már kétórás hátránnyal ötödik.

Ugratás Sainz-módra - a spanyol megőrizte elsőségét (MTI/EPA)

Ugratás Sainz-módra – a spanyol megőrizte elsőségét (MTI/EPA)

A kamionoknál nincs meglepetés. Szokás szerint Vlagyimir Csaginék voltak a legjobbak, a tavalyi címvédő, a szintén kamazos Firdausz Kabirov triója pedig hűségesen követte a “Cárt”. Intő jel is van azonban, a harmadik élmenő orosz járgány, Margyejev Kamaza csúnyán elakadt, így cseh Martin Macek vezette Liaz a harmadik igaz, több mint egy órás hátránnyal.

Csaginnak ez az 53. szakaszgyőzelme, ami megegyezik Peterhansel rekordjával. A verseny végéig biztosan nagyot csatáznak majd az elsőségért.

31. Dakar-rali

7. szakasz (Iquique-Antofagasta, 600 km)
Autósok:
1. Nasszer el-Attijah (katari, Volkswagen) 5:41:29
2. Stephane Peterhansel (francia, BMW) +3:29
3. Carlos Sainz (spanyol, Volkswagen) +4:21
Motorosok:
1. Cyril Despres (francia, KTM) 6:34:14
2. Marc Coma (spanyol, KTM) +29.0
3. David Fretigne (francia, Yamaha) +5:00
Kamionosok:
1. Csagin-Szavosztin-Nyikolajev (orosz, Kamaz) 6:50:20
2. Kabirov-Belyaev-Mokeev (orosz, Kamaz) +25:35

Az összetettben
Autósok:
1. Sainz 26:21:23
2. al-Attijah +11:03
3. Mark Miller (amerikai, Volkswagen) +22:06
Motorosok:
1. Despres 28:10:13
2. Coma +1:06:50
3. Helder Rodrigues (portugál, Yamaha) +1:20:08
Kamionosok:
1. Csagin-Szavosztin-Nyikolajev (orosz, Kamaz) 30:06:14
2. Kabirov-Belyaev-Mokeev (orosz, Kamaz) +1:03:46

A mezőny múlt pénteken indult el Buenos Airesből, és két héttel később ugyanott fejezi be a száguldást. A világ legnehezebb autós terepversenyét már második alkalommal rendezik meg Argentínában és Chilében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik