Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Slyde vagy Volver

Finger Lickin-parti, Jazz Showcase, Cotton Club Singers-búcsú, orosz folk-black-metal, és a Pécs 2010 program hivatalos megnyitója. Programok a hétvégére.

menjek…

péntek, január 8.

A január mindig is hosszú és álmos hónap. Talán azért is, mert nem túl nagy a felhozatal, már ami a programokat illeti. Minden tisztelet ezért például a Merlinnek, amely nem akármilyen estét ígér péntekre: a legendás Finger Lickin’ kiadó három nagymenőjét szervezte össze egy partira. A kiadó-alapító Soul of Man képviseletében Justin Rushmore-t, a rave-forradalmár Drumattic Twinst, és – többek között Kylie Minogue szkreccselőjeként ismert – Slyde-ot.

A Müpában a jazz szerelmesei ismerkedhetnek a műfaj feltörekvő tehetségeivel, és hallgathatják meg a nagy öregeket is. A már hagyományos Jazz Showcase – jazz-tehetségbörze egész hétvégén bólogatásra ingerli majd a jazzkedvelőket. Pénteken a Pintér Péter Quartet, a Horváth Bence Trio, a Rafael Márió Quartet, az Ávéd-Csongrádi Quartet, a Balogh Roland Quartet és Tettamanti Téma vezeti fel a Transform Quintet és Joey Calderazzo közös produkcióját.

Mehetünk a Nemzeti Színházba, ahol Tenessee Williams Orfeusz alászáll című darabját nézhetjük meg Bodrogi Gyulával, Udvaros Dorottyával, Szabó Kimmel Tamással, esetleg Hópehely Bálra a Jégteraszra.

szombat, január 9.

Volt egyszer egy kiváló énekes csapat, a Cotton Club Singers, amelynek végét az utóbbi idők tagcseréi már előre vetítették. Itt a búcsú ideje. A csapathoz méltó eleganciával még összeállnak egy „Záróakkordra” a Sportarénában. A búcsúprogram vázát a Sinatra-est zenei anyaga alkotja, de nem maradhatnak ki az ABBA Jazz és a Hofimánia műsor ismert dalai sem.

A Corvintetőn viszont a hon legjobb rockabilly triója, a Mystery Gang vezeti elő pörgős műsorát. Sérót belőni, Stray Cats-tetoválás/matricát bicepszre, jamesdeanek és bettiepage-ek, irány a Corvintető!

vasárnap, január 10.

E napon az ország Pécsre figyel, hivatalosan ekkor nyitják meg a nagy nehezen, magyaros kanyarok után végül csak beinduló Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programot. A nyitó rendezvényen nagy farsangi menet keretében a város korszakait jelmezbe öltözve mutatják be a pécsi iskolások, színészek, bábosok. Minden kort egy hatalmas, 3-4 méter magas bábu vezet. A menet a Zsolnay-kúttól indul és a Belvárosi templom előtti színpadhoz érkezik. A műsorszámokat főleg pécsi művészek adják elő, a záró képre meghívtak pécsi, illetve onnan elszármazott vagy valamikor itt alkotó emblematikus hazai sztárokat is. Fellép többek közt: a Bóbita Bábszínház, a Somogy Táncegyüttes, a Pécsi Balett, a Pannon Filharmonikusok, és a Szélkiáltó Együttes, Demjén Ferenc, Lovasi András és Lang Györgyi. Rendező: Káel Csaba.

A Művészetek Palotájában Kőszegi Imre kiváló jazzdobos, zenepedagógus 65. szülinapját ünnepli a közönségével. A hazai jazzélet egyik legaktívabb tagja, akinek játékára leginkább a bebop és free jazz volt nagy hatással, szinte minden neves hazai jazzmuzsikussal fellépett, valamint többek között olyan neves külföldi előadókkal játszott együtt, mint Frank Zappa, Larry Coryell vagy Teddy Wilson.

Igazi csemege a műfaj kedvelőinek az orosz black metal színtér egyik legfőbb zászlóvivőjének, a Temnozornak a fellépése a Kék Yukban. A fuvolással kiegészített banda fő jellemzői közé a népzenei elemekkel színesített hangzásvilág, az indoeurópai mitológia toposzait és a kegyetlen orosz tél szépségét megéneklő szövegek, valamint a vérszomjas black metal attitűd tartoznak.

… moziba

Adás

Képzeljünk el egy világot, ahonnan eltűnt a kép a képernyőkről. Nem működnek a monitorok és a televíziók. Hatalmas űr keletkezik a képernyők előtt eltöltött idő helyén, az embereken az elvonás tünetei jelentkeznek. A megmagyarázatlan képhiánnyal szembesülve pánik és a félelem uralkodik el rajtuk. Az “Adás” ennek a világnak tárja fel a kapuit, a furcsa jelenség utáni hónapokban. A kezdeti rémület lassan elcsendesült, a társadalom feleszmélt az első sokkból, és alternatívákat keres az élet működtetésére. A kezdetben megbénult városok infrastruktúrája lassan új keretek között éled újjá. Egy ilyen a városban élnek főszereplőink, három fiútestvér (Terhes Sándor, Rátóti Zoltán, Hajduk Károly). Együtt vagy magányosan, de mindhárom testvér saját sorsát próbálja túlélni, miközben a kép nélküli világ nehezedik rájuk.

Interjú a rendezővel, Vranik Rolanddal itt.

… családi programra

„Görömbős” újévi mese a Columbus Hajón

A Görömbő Kompánia meséi rendhagyó mesék, szinte kivétel nélkül, észrevétlenül kissé táncházzá válnak. A mesékben elhangzó mondókákat, dalokat, játékokat úgy válogatták össze, hogy a gyermekek és szüleik által ismertek, vagy a mese folyamában többször feltűnve, könnyen megtanulhatóak és közösen énekelhetőek játszhatóak legyenek.

Maradjak…

Könyv, CD

Az otthonmaradóknak egy jó könyv vagy egy jó CD segíthet a január elviselésében. Íme, az ajánlatunk:

Könyv: Krzysztof Varga – Turulpörkölt

Menjek vagy maradjak – Slyde vagy Volver 1

Mindig érdekes, ha valamely külső szem tart nekünk, magyaroknak tükröt. Még akkor is, ha az a tükör bizony elég görbe. Krzysztof Varga (1968) Varsóban élő lengyel író, újságíró a semmivel össze nem téveszthető magyar gasztronómiát és a semmivel össze nem hasonlítható magyar melankóliát fűzi össze Turulpörköltjében. Az édesapja révén félig magyar író maga nyilatkozta, hogy ezért a könyvéért még otthagyhatja a fogát Magyarországon. A könyv fejezetcímei (Kádár-paprikás, Horthy-pecsenye, Búcsú és Lehel pörkölt, Szent-István szalámi, Gyurcsány és Orbán lecsó, Kossuth-szalonna, Árpád-fasírt) sejtetik, hogyan lehet belemerülni a nosztalgiára épülő magyar identitásba – Európa legszomorúbb nemzetéhez a gyomrán keresztül vezet az út. A műben van bőven terepszemle a fővárosi utcáktól, kocsmáktól, turisztikai célpontoktól egészen Kazincbarcikáig vagy az Ormánságig. Krzysztof Varga hosszú hónapokat töltött Magyarországon, s ez alatt tökéletesen ráhangolódott az itteni élet ritmusára, átlátja a mai társadalmi folyamatokat, bizonyos eseményeknek olyan közeli szemtanúja volt, hogy még a könnygázból is jutott neki. Tudja, mi van a kirakatban és mi porosodik a pincében. A Turulpörkölt nagy visszhangot váltott ki Lengyelországban, mellesleg az olvasók kegyeiből megnyerte a legrangosabb lengyel irodalmi díjat.

CD: Quimby – Lármagyűjtögető

Menjek vagy maradjak – Slyde vagy Volver 1

A Quimby 2009-ben látványosan szakított a hagyományos „40-50 perces album”-koncepcióval. Már a tavaszi Ajjajjaj című maxi-CD is mindössze öt számot tartalmazott, és most decemberben is egy különös hibrid – CD és DVD egyben – kiadvánnyal rukkoltak elő. A CD-n három vadonatúj dal, és öt már korábbról ismert, de újraértelmezett opusz hallható. Kritikuskollégám szerint, ha egy zenekar a saját életművét dolgozza fel újra és újra, az az adott együttes leszállóágát mutatja. Nyilván nem hallotta még ezt a lemezt. A foxtrottra hajazó Ventilátor blues, vagy a ska-ba forduló Káosz amigos igazi friss élmény. A Varga Líviusz által elővezetett, sokáig egy szál gitárral kísért Magam adom hallgatása közben pedig az a bizonyos hideg futkos a halandó hátán. Ami az új számokat illeti, igazi Quimby-songokról van szó, van itt egy „megkisstibisített” salsa, a Cuba Lunatica, egy borongós költői kép a banki kölcsön nőneműsítésével, és egy húzós dal, a Haverom a J. J. Cale, ami tényleg beindítja az embert. (Bár felmerül a kérdés: Who the fuck is J. J. Cale?) Mit szépítsünk: az egész CD, úgy ahogy van, friss, ropogós, izgalmas. Én várnám még a folytatást, hozzászoktam ahhoz a bizonyos 50 perces formátumhoz. Quimby-rajongóknak alapmű, de a zenekarral most ismerkedők is nyugodtan kezdhetik a Lármagyűjtögetővel a beavatást. A DVD is igen gazdag, 28 dal élő verziója kapott helyet rajta, fele normál koncertről, fele az unplugged fellépésekről. Plusz egy werkfilm a legnagyobb rajongóknak és a stúdiózás iránt érdeklődő fanoknak. Azért nyugodtan jöhetne egy igazi nagy Quimby-album is, ha már ilyen jó formában vannak a fiúk.

… tévézni

péntek, január 8.
VIASAT3, 21:20

A szikla

Menjek vagy maradjak – Slyde vagy Volver 1

A szikla Sean Conneryvel, Nicolas Cage-dzsel, és Ed Harrisszel a főszerepekben, az egyik legjobb akciófilm, amit valaha készítettek. Hummel tábornok végzetes lépésre szánja el magát, kommandósaival elfoglalja Alcatrazt és túszul ejti a turistákat. Amennyiben a kormány nem teljesíti követelését, San Franciscót vegyi támadás éri. A katasztrófa elhárítása egy módon lehetséges: a fegyvereket ártalmatlanítani kell az Alcatrazon. Ám a ki- és a bevezető utat csak egy ember ismeri, a börtönben ülő egykori ügynök, aki egy tapasztalatlan vegyifegyver-szakértő segítségével kénytelen úrrá lenni a helyzeten, és megmenteni ötmillió ember életét.

szombat, január 9.
VIASAT3, 21:40

Bérgyilkosok

Menjek vagy maradjak – Slyde vagy Volver 1

Stallone Banderas ellen. Rath-t (Sylvester Stallone) még a hidegháború éveiben szervezték be egy munkára, amelynek elvégzésére csak néhány kivételes ember volt képes. Rath bérgyilkos volt, aki mindig tudta, melyik oldalon áll. A világ azonban megváltozott: a hidegháború a múlté, egyszerre minden bizonytalanná, átláthatatlanná vált. Bain (Antonio Banderas) már ennek a régi szabályokat elvető világnak a gyermeke. A szakma íratlan törvényei számára semmit sem jelentenek, egyetlen célja, hogy mindenáron ő legyen az elsőszámú profi, a bérgyilkosok királya. Ehhez azonban el kell távolítania Rath-t, azaz meg kell ölnie a veterán mestert. A macska-egér harc megkezdődik, az üldöző és üldözött személye azonban hamarosan felcserélődik.

vasárnap, január 10.
M1, 21:00

Volver

Menjek vagy maradjak – Slyde vagy Volver 1

Pedro Almodóvar 2006-os, kitűnő, sokdíjas filmje Penélope Cruz jutalomjátékával. Raimunda (Cruz) egy fiatal, keményen dolgozó és igen vonzó édesanya, aki munkanélküli férjével neveli serdülőkorban lévő lányukat. Nővére, Sole viszont igen félénk nő, aki egy illegális fodrászszalonban keresi kenyerét. A férje faképnél hagyta és lelépett egyik ügyfelével. Sole azóta egyedül él. Egy tavaszi vasárnapon Sole felhívja Raimundát, hogy tájékoztassa őt Paula nénikéjük haláláról. Raimunda nagyon szerette nénikéjét, mégsem tud ott lenni a temetésen. Sole egyedül tér vissza szülővárosába, ahol a szomszédok közlik, édesanyja visszatért a túlvilágról, hogy Paula nénikéjének gondját viselje betegeskedő éveiben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik