Élet-Stílus

Több légi marsall lesz a gépeken

Az amerikai elnök február 1-jéig megnöveli a repülőgépeken a biztonsági tisztek, az úgynevezett légi marsallok számát - tudta meg az ABC News.

Barack Obama nyilván azért döntött a civil ruhás szövetségi biztonsági tisztek számának növeléséről, mert félő, hogy öngyilkos terroristák újabb repülőgépes merényleteket kísérelnek meg végrehajtani – kommentálta a döntést a hírcsatorna, amely szerint újabb konkrét fenyegetésről nem tudnak a hatóságok.

A bővítés mértékéről egyelőre nincsenek adatok, de az előzetes tervek szerint a légi marsallok jelenlegi több mint 3200 fős állományát szinte teljes egészében tengerentúli amerikai járatokra irányítják. A veszélyesnek minősíthető belföldi járatokon más szövetségi biztonsági ügynökségek emberei teljesítenek majd szolgálatot.

A 2001. szeptember 11-i terrormerényletek idején még csak 32 légi marsall szolgált a biztonsági szolgálatoknál. Azóta nemcsak a hivatalos marsallok számát növelték meg – százszorosára – , de más nemzetbiztonsági szerveknél, például a határ- és vámőrségnél vagy titkosszolgálatnál is kiképeztek ilyen feladatokra egy tartalékállományt. Ezt fogják most igénybe venni a belföldi járatokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik