Élet-Stílus

A kütyüknél most lesz karácsony

A szórakoztatóelektronikai termékek legfontosabb seregszemléje a CES vagyis a Consumer Electronics Show. A szerdán, nagy termék bemutatókkal kezdődő kiállításon olyan, ma már mindennapos eszközök debütáltak korábban, mint a videomagnó, a HD-TV, vagy a Blu-Ray. Az idei év a 3D-s tévékről és a Google mobiljáról lehet emlékezetes.

Folyamatosan érkeztek a hírek, hogy a válság megtépázza a kiállítást, nem látogató, sokkal inkább kiállítói számban. A kezdés előtt a helyzetkép azt mutatja nem kell majd szégyenkezniük a szervezőknek, hiszen mintegy 2500 kiállító lesz jelen, és a várakozások szerint közel 20 ezer új kütyü kerül majd bemutatásra. A világ legrangosabb műszaki-informatikai szakkiállításán ráadásul 330 új kiállító is megjelenik.

A legnagyobbat a Google saját mobiltelefonja szólhat, amelyről az elmúlt hónapokban egyre több információ szivárgott ki, majd a cég mindenkit beelőzve kedden véget vetett a találgatásoknak és a kaliforniai főhadiszállására szervezett sajtóértekezleten ki is csomagolta a meglepetést.
Az 1 gigahertzes Snapdragon processzorral működő okostelefon tervezésében a tajvani HTC volt a Google segítségére. A 9,4 centiméteres érintőképernyővel forgalomba kerülő telefonon az Android operációs rendszer 2.1-es verziója fut. A felsőkategóriás készüléket az amerikai felhasználók közvetlenül a Google-től vásárolhatják majd meg. A szakértők szerint a 11,5 milliméter vékony, 130 grammot nyomó Nexus One az Apple népszerű iPhone-jának komoly vetélytársa lehet.

3D TV

A Google telefonja mellett minden a 3D TV-től zajos, a nagy gyártók elérkezettnek látják pillanatot, hogy előrukkoljanak modelljeikkel. Mostantól a 3D nem csak a mozitermek kiváltsága, mindenki otthon is élvezheti csodáját – állítják. A legnagyobb gyártók, mint a Sony, a Panasonic vagy a Samsung készek arra hogy piacra lépjenek.
A tavalyi évben is viszonylag komoly eladások voltak ezen a területen, ahhoz képest, hogy hány termék (Bly-Ray, DVD, vagy tévéadás) képes kiszolgálni a 3D-s készülékeket.

Valami hasonló lehet

Valami hasonló lehet

A DisplaySearch iparági piackutató szerint 2009-ben egymillió ilyen készüléket adtak el. A következő két évben azonban jelentős robbanás várható és mintegy 9 millió darab 3D-s készülék eladására számítanak. Mindeközben a tévétársaságok is megkezdték a felkészülést a háromdimenziós adások előállítására és éppen a show idejére időzítve kezdi meg adását az első ilyen csatorna.

Táblagépek

Komoly találgatás előzi meg a TáblaPC-k bemutatkozását is. Az Apple háza tájáról már régóta érkeznek a pletykák, hogy kirukkolnak az érintőképernyős lapos számítógéppel. (Bár a hírek szerint minderre majd csak a hónap végén San Franciscóban kerül sor.)

Apple Tablet

Apple TabletPC (gizmodo.com)

Amíg az Apple várat magára, addig a kihívók valóban előállnak saját gépeikkel. Az egyik ilyen, az eddig beszállítóként ismert Freescale, egy jó árú táblagéppel jelentkezik a kiállításon, amelynek ára alig 200 dollár. A gép 7 colos képernyőt kap, Wi-Fi és Bluetooth-kapcsolat képes, és Android vagy Linux operációs rendszerrel szállítanák.

A CES leginnovatívabb termékei

A CES 2010 leginnovatívabb termékei

A hírek szerint a Dell is hasonlóval rukkol majd ki a CES-en. A pletyka szerint a Dell masinája átmenet az okostelefonok és a netbookok között, igen kisméretű 5 colos érintőképernyős kijelzővel, természetesen 3G-vel, Wi-Fi-vel és BlueTooth-szal. A páros mellet a hírek szerint a mikrochip gyártó Nvidia is előáll egy saját masinával.

Kocsik és vasalók a neten

A harmadik érdekes terület a különböző termékek internet kapcsolata. Egyre mélyebbre integrálódunk az internet felhőjébe, lassan minden gép, legyen az akár autó, vagy akár a szárító vagy mosógép kapcsolódik a világhálóhoz. A jelenlegi évben lesznek először olyan nagy szériás modelljei például a Kia-nak, a GM-nek, vagy a Fordnak, amelyek az internet segítségével növelik a komfortot. Az autórádiók területén például már több olyan modell is létezik, amely mobilinternet segítségével létesít kapcsolatot és több ezer adót képes elérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik